Sci-Tech

inovacije

Dolazi aplikacija koja prepoznaje ima li bakterija u hrani

Dolazi aplikacija koja prepoznaje ima li bakterija u hrani

Razvijena aplikacija za pametne telefone koja upozorava korisnika na prisutnost bakterija u hrani

Bakterije su u stanju uzrokovati trovanja hranom, a ona se dijele na infekcije i intoksikacije. Intoksikacije će nastati poslije konzumacije hrane u kojoj su prethodno patogene bakterije razvile toksine. Bolesti koje se jave poslije konzumacije hrane u kojoj su se prethodno razvile patogene bakterije u dovoljno velikom broju se nazivaju infekcije.

Bitno je za napomenuti da unatoč svim brojnim postojećim bakterijama i toksinima, pravilno provođenje higijenskih mjera itekako može otkloniti opasnost od svega toga. U prehrambenoj se industriji provode uvijek stroge mjere kontrole sirovina (dobavljača), zatim temperature te otpada, a važni su i posebni zahtjevi koji se postavljaju za zaposlenike.

Unatoč svemu tome, znaju se događati propusti na ovaj ili onaj način. Znanstvenici na Sveučilištu Massachusetts Amherst su pokušali stati tome na kraju.

Naime, razvili su aplikaciju za pametne telefone koja upozorava korisnika na prisutnost bakterija u hrani, i to korištenjem dodatka, mikroskopa od svega 30 dolara, piše Geek.hr.

Za pomisliti je da je zaista malo metoda kojima se može efikasno spriječiti trovanje hranom, jer ipak testiranje na neke štetne, a česte, bakterije (poput Escherichije coli i salmonele), zahtijevaju specijalnu opremu i potrebno je i do dva dana da se rezultati pokažu.

Korištenjem njihove aplikacije, tvrde, rezultati o prisustvu patogenih bakterija pristižu za puno manje vremena nego što se inače čeka. Uređaj sa UMass-a, naime, koristi čip premazan kemikalijama koje se vežu i s najmanjom količinom bakterija.

Primjerom su pokazali kako su oprali vodom potencijalno kontaminiran proizvod i zatim stavili čip u tu vodu. Nakon već pola sata, mikroskop koji se može dodati bilo kojoj kameri pametnog telefona, pokazuje bakterije na zaslonu.

Znanstvenici napominju kako je ova tehnologija za sada preliminarna, jer još uvijek ne razlikuje dobre od štetnih bakterija. Nastavljaju svoj rad prema pronalasku tehnika koje su u stanju otkriti specifične vrste bakterija. Njihov uređaj je još neko vrijeme udaljen od pojave na tržištu, no sa UMass-a poručuju kako je već nekoliko kompanija koje se bave proizvodnjom hrane pokazalo značajan interes.

Znanstvenici se također dugoročno nadaju kako će se ovaj uređaj moći koristiti i u domaćinstvu za prevenciju konzumacije kontaminirane hrane. Mogao bi isto tako ispuniti svoj potencijal ako se bude koristio i kod prirodnih katastrofa za ustanovljavanje je li, primjerice, voda dobra za piće.


Reci što misliš!