Sci-Tech

sigurnost

Samo polovica žrtava došla do svojih podataka nakon infekcije ransomwareom

Samo polovica žrtava došla do svojih podataka nakon infekcije ransomwareom

Marketinška tvrtka CyberEdge Group provela je istraživanje prema kojem polovica ispitanika unatoč plaćanju otkupnine nakon infekcije ransomwareom ipak nije uspjela vratiti svoje podatke

Marketinška tvrtka CyberEdge Group provela je istraživanje na uzorku od 1200 stručnjaka za IT sigurnost u 17 zemalja svijeta na temu njihova iskustva s infekcijom ransomwareom.

U istraživanju se ističe da je samo polovica žrtava infekcije ransomwareom nakon što je platila otkupninu zaista uspjela doći do svojih podataka, javlja Bug. Infekciju ransomwareom tijekom 2017. godine doživjelo je 55% ispitanika (u odnosu na 61% ispitanika koji su infekciju ransomwareom doživjeli tijekom 2016. godine).

Od ukupnog broja ispitanika koji su doživjeli infekciju ransomwareom njih 61,3% odbilo je platiti otkupninu, njih 8% je zauvijek izgubilo podatke, dok je njih 53,3% uspjelo doći do svojih podataka bilo putem backupa ili putem alata za dekripciju datoteka pogođenih ransomwareom.

Od 38,7% ispitanika koji su se ipak odlučili na plaćanje otkupnine njih 19,1% uspjelo je vratiti svoje datoteke putem alata za dekripciju koje su im dali sami napadači, dok je ostatak (19,6%) zauvijek izgubio svoje podatke. U tom slučaju napadači su dali loše alate koji nisu pružili očekivane rezultate ili uopće nisu pružili nikakve upute za dekripciju datoteka nakon što su primili traženi iznos otkupnine.

Ukupno, 27,6% žrtava ransomwarea izgubile su svoje podatke bilo da su platili ili nisu zatraženu otkupninu. Još neki od podataka koji se ističu u istraživanju su da je tijekom prošle godine 55% organizacija bilo žrtvom ransomwarea te 77% mrežne infrastrukture (prva pad napada u posljednjih pet godina), a tipična količina budžeta koja se ulaže u poslovnom svijetu u ime računalne sigurnosti je 12%. A tu je i kroničan nedostatak kvalificiranog osoblja.


Reci što misliš!