Sci-Tech

operativni sustavi

Čak 91 posto Android korisnika ostaje vjerno platformi

Čak 91 posto Android korisnika ostaje vjerno platformi
Britta Pedersen/DPA/PIXSELL

Apple se uvijek volio pohvaliti činjenicom da su njegovi korisnici odani, što nije daleko od istine, no isto tako stigla su vremena u kojima se isto to može tvrditi i za korisnike uređaja s Android operativnim sustavom. Jer, prema onome što prikazuje CIRP (Consumer Intelligence Research Partners), 91 posto Android korisnika ostalo mu je vjerno

Dakle, toliko je od ukupnog broja Android korisnika koji su u 2017. kupili novi mobilni uređaj ostalo vjerno operativnom sustavu prethodnog. Istovremeno, iOS je na 86 posto, što znači da su bar u 2017. Android korisnici bili odaniji svom operativnom sustavu no što su bili iOS korisnici, piše ICT Business.

Također, ako gledamo usporedbu s 2016. godinom, tad možemo vidjeti da je 2017. za dva posto bolja, a za iOS je za dva posto gora. To jasno sugerira da oni koje je Apple izgubio, prešli su Googleu. Odnosno, nekom od mobilnih proizvođača čiji su uređaji na Android operativnom sustavu.

Inače, ovo istraživanje započelo je 2013. i odnos je bio 81 posto za iOS te 63 posto za Android. Znači, Apple je za sve ovo vrijeme povećao stopu odanosti za pet posto, a Google za čak 29 posto. Nije to zanemariva situacija. Posebno jer su nestanak BlackBerryja i Windows Phonea sa scene pomogli upravo Androidu povećati brojku korisnika, a ne Appleu.

Ali, na kraju priče jasno je da Apple ipak ima više koristi od svojih korisnika nego Android od svojih. Jer, iOS jest Apple, a Android se dijeli na brojne različite proizvođače i kad bi se provelo istraživanje od proizvođača do proizvođača, stupanj odanosti svakog od njih bio bi višestruko niži nego onaj koji ima Apple.

Nažalost, detaljne brojke o tome kako stoje proizvođači po ovom pitanju ne postoje, ali Android korisnici vole mijenjati brendove, to nije ni najmanje upitno. I tu je ta prednost koju s iOS ima Apple otkako je na tržištu pametnih telefona.


Reci što misliš!