Sci-Tech

prilika za gradove i općine

"WiFi4EU" za širenje mreže besplatnog bežičnog interneta - započele registracije

Bojan Bogdanić

U sklopu programa WiFi4EU otvoren je portal za registraciju gradovima i općinama. Nakon postupka registracije na portal, gradovi i općine će se od 15. svibnja moći prijaviti za vaučer.

Program WiFi4EU provodi Europska komisija, a namijenjen je promicanju uvođenja besplatnog bežičnog interneta za građane i posjetitelje u javnim prostorima.

Kroz ovaj programa općinama i gradovima je osigurano 100% financiranja izgradnje WiFi infrastrukture na lokacijama kao što su trgovi, parkovi, knjižnice, muzeji, javne ustanove, zdravstveni centri i sl.

Nakon postupka registracije na portal, gradovi i općine će se od 15. svibnja moći prijaviti za vaučer. Općine će se birati prema redoslijedu podnošenja (na temelju datuma i vremena podnošenja prijave za vaučer, a NE trenutka registracije). U okviru prvog poziva svakoj će se zemlji dodijeliti najmanje 15 vaučera  u vrijednosti od 15.000 eura. Ta sredstva će se moći utrošiti za opremu i instalaciju pristupnih točaka za WiFi. Odabrana jedinica lokalne samouprave snosit će tijekom najmanje tri godine troškove povezivosti (pretplata na internet) te održavanja i uporabe opreme.

Tvrtke koje se bave postavljanjem WiFi-ja također se mogu registrirati na portalu WiFi4EU kao potencijalni izvođači radova.

Uključivanje u WiFi4EU program odvija se u dvije faze:
I – registracija na portal (od 20.03.2018.)
II – prijava za vaučer za registrirane subjekte (od 15.05.2018.)

Popis subjekata koji se mogu registrirati/prijaviti na portalu nalazi se ovdje.
Poziv za podnošenje zahtjeva za vaučer bit će objavljen 15.05.2018.


Reci što misliš!