Sci-Tech

za androide, ios uređaje, windows phone

MUP: Građani će odsad zločine moći prijaviti i preko mobilne aplikacije

MUP: Građani će odsad zločine moći prijaviti i preko mobilne aplikacije
Dino Stanin/PIXSELL

Besplatna aplikacija Ministarstva unutarnjih poslova za prijavu prekršaja i kaznenih djela dosad je preuzeta gotovo 80 tisuća puta

Aplikacija za smartfone MUP - Sigurnost i povjerenje predstavljena je sredinom listopada 2015. godine kao dio projekta e-Policija, kako bi omogućila dojavu prekršaja i kaznenih djela pomoću mobitela, fotografijom i popratnim tekstom. Do tada dojave su najčešće stizale telefonom.
 
Krajem srpnja prošle godine nadograđena je izdanjima na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, namijenjenim prvenstveno najbrojnijim skupinama turista koji nas posjećuju.

Kako poslati prijavu?
 
Za kvalitetnu dojavu potrebno je uključiti lokaciju na pametnom telefonu ili u popratnom tekstu uz fotografiju navesti adresu gdje je potrebna policijska intervencija. Iako sustav može i sam utvrditi odakle je poslana poruka koristeći Google Maps, ipak je poželjno upisati i adresu, prenosi tportal

Putem aplikacije moguće je slati fotografije i kratke video zapise svih vrsta događaja, pri čemu je preporučljivo koristiti geo-pozicioniranje na mobilnom uređaju.

Nakon što fotografirate incident, dodate opis i pošaljete prijavu, zaprimit će ju ili Operativno-komunikacijski centar policije MUP-a ili Operativno-komunikacijski centar policije u policijskim upravama, gdje će procijeniti radi li se o žurnoj intervenciji te po potrebi na lice mjesta uputiti najbližu ophodnju ili dojavu proslijediti nadležnoj službi.

Temeljem prikupljenih podataka i saznanja o zaprimljenoj prijavi, prijava može biti odbijena kao nevažeća ili biti podnešena u pisanom obliku, a može biti naplaćena i novčana kazna. U slučaju potrebe za nadopunom dojave, aplikacija pruža mogućnost dvosmjerne komunikacije s dojaviteljem.

U MUP-u ne prate statistiku prema vrsti prijave putem aplikacije. Imaju tek podatak kako ih je dosad evidentirano 73.815. Najčešće su to bili prometni prekršaji te narušavanje javnog reda i mira.

http://Putem aplikacije javljaju se i građani koji traže savjet policije, odnosno uputu što da poduzmu u određenim situacijama iako se ne radi o prijavama određenog događaja. U ovim slučajevima policijski službenik povratno obavještava građanina s jasnom kratkom uputom o daljnjem postupanju.


Reci što misliš!