Sci-Tech

roditelji, oprez

Tisuće Android aplikacija skuplja podatke o djeci

Tisuće Android aplikacija skuplja podatke o djeci

Facebook služi kao primjer u svijetu društvenih mreža, oglašavanja i aplikacija, što znači da je njegovo zadiranje u privatnost korisnika pratio cijeli niz drugih, svjesnih da u sjeni najvećeg igrača mogu raditi što požele

Rezultat su Android aplikacije koje prate što rade djeca i potom te podatke dijele dalje, piše ICT Business.

Konkretno, riječ je o 40 posto aplikacija na uzorku njih 5855 koje su namijenjene djeci, koje bez ikakvih problema jednostavno ciljaju na one najmlađe, njihovu lakovjernost ili roditelje koji bi im možda željeli priuštiti neke stvari. Dakle, kroz podatke koje prikupe, nude im oglase kako bi ostvarili dodatne prihode. Pritom se ne osvrću na pravila niti imaju imali odgovornosti o tome što tako nešto može povući za sobom, posebno kad se otkriva identitet djece, gdje žive...

Također, njih 39 posto krši Googleova pravila, 19 posto s "trećom stranom" dijeli podatke koji su prikupljeni u aplikacijama za djecu pa se potom ta "treća strana" oglašava u njima, iako ne bi trebala jer to što nude nije namijenjeno djeci. Najgore od svega, pet posto aplikacija prikuplja podatke o lokaciji djece pa ih dijeli dalje, što je posebno zabrinjavajuće i zapravo je ono na što se posebno treba koncentrirati u cijeloj priči.

Sve ovo razotkrili su stručnjaci na Međunarodnom računalnom znanstvenom institutu (ICSI) i objavili u studiji pod nazivom "Hoće li netko misliti na djecu? Istraživanje usklađenosti prema COPPA pravilima". Inače, COPPA je skraćenica za "Zakon o zaštiti privatnosti djece na internetu", koji se odnosi na Sjedinjene Američke Države, što znači da se i kompletna analiza odnosi na to područje i njene državljane. Ali, ako se tamo tako olako krše silna pravila ni situacija u ostatku svijeta ne može biti bitno bolja.

Na potezu je Google, koji još uvijek nije komentirao cijeli problema, ali ako je suditi prema njegovim potezima u prošlosti, svi oni koji su se oglušili o pravilima ili će dobiti upozorenje ili će iščeznuti s Google Play Storea.


Reci što misliš!