Sci-Tech

suvenir s mjeseca

NASA opet na sudu zbog Mjesečeve prašine i Neila Armstronga

NASA opet na sudu zbog Mjesečeve prašine i Neila Armstronga

Žena koja tvrdi kako joj je slavni astronaut poklonio bočicu prašine s Mjeseca tužila je američku svemirsku agenciju kako bi ju zadržala u svom vlasništvu.

Laura Murray Cicco podnijela je američkom Okružnom sudu u Kansasu (SAD) tužbu protiv američke svemirske agencije NASA-e. Riječ je o preventivnoj mjeri kako bi se utvrdilo njeno vlasništvo nad Mjesečevim česticama koje posjeduje u slučaju da ekipi u NASA-i ikad padne na pamet ustvrditi kako je taj uzorak njih.

Njen odvjetnik Chris McHugh rekao je kako je Laura suvenir s Mjeseca dobila od astronauta Neila Armstronga.

NASA već dugo tvrdi kako sav materijal pristigao s Mjeseca pripada američkim vlastima.

No, Cicco u tužbi navodi kako je sporni uzorak Armstrong, prvi čovjek koji je kročio na Mjesečevu površinu, poklonio njenom ocu Tomu Murrayu s kojim se astronaut sprijateljio dok je podučavao na Odjelu za zrakoplovno inženjerstvo Sveučilišta Cincinnati, prenosi tportal

Poklon je bio namijenjen Lauri, čemu u prilog govori i popratna poruka koju je potpisao navodno osobno Armstrong, a kojom joj astronaut želi puno sreće.

Testiranja sadržaja bočice nisu dala jasan i nedvosmislen odgovor je li doista riječ o prašini s našen nabližeg svemirskog susjeda. Jedan je test pokazao kako je riječ o tvari sličnoj Mjesečevoj prašini, dok drugi daje naslutiti kako ona to nije.

Tužba bi Cicco mogla donijeti poprilično novca. U prosincu 2016. godine američki je sudac donio presudu u korist vlasnice platnenetorbice koju je Armstrong koristio tijekom misije Apollo 11, koja ju je kupila za više od 900 američkih dolara kad se greškom našla na dražbi američkih vlasti. Sudac je presudio kako je žena torbicu kupila u dobroj vjeri, u sklopu prodaje u skladu s američkim zakonima.


Reci što misliš!