Sci-Tech

zadarski studenti od sad i u Koreji

Potpisan sporazum o suradnji Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Seulu

Potpisan sporazum o suradnji Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Seulu
UNIZD

Rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican i rektor Sveučilišta u Seulu Dr. Yunhi Won potpisali su u četvrtak 21. lipnja sporazum o suradnji ovih dviju institucija.

Tim činom u Rektoratu zadarskog sveučilišta formalizirana je suradnja koje je počela prije nekoliko godina, kada su u Centru za strane jezike organizirana predavanja iz korejskog jezika.

Zadarski studenti od sada će moći sudjelovati u Programu razmjene studenata za proljeće i jesen i ljetnom programu Sveučilišta u Seulu, a svi oni koji tamo dođu preko programa razmjene oslobođeni su plaćanja školarine, smještaja i ulaznica za različita kulturna događanja.

- Sveučilište u Zadru baštini dugu tradiciju poučavanja, još od 1396. godine, kada je u Zadru osnovano Universitas Iadertina. Danas smo mi malo, moderno sveučilište koje je otvoreno za cijeli svijet. Često smo čitali o korejskim inovacijama, svemu što ste napravili u tranziciji, bit će nam čast učiti od Vas, rekla je rektorica Vican gostima - rektoru seulskog sveučilišta, prorektoru dr. Se Hyun Ahnu, voditelju osoblja Ureda rektora Keunjoo Leeju te voditeljici međunarodne suradnje Eunhwi Shin.

Uz rektoricu goste su dočekali prorektorica za znanost i informacijsku infrastrukturu prof. dr. sc. Ivanka Stričević te voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Maja Kolega.

Sveučilište u Seulu osnovano je prije točno 100 godina kao Poljoprivredni fakultet. Kako djeluje u velikom gradu, brojni odjeli posvećeni su urbanom razvoju, prostornom planiranju, arhitekturi, ekologiji, održivom razvoju... Jedan od odjela čak i nosi ime Institut urbanih znanosti.

- Kao i zadarsko sveučilište, otvoreni smo suradnji s cijelim svijetom. Imamo 280 partnera u 53 države, a s još 300 imamo ugovore o razmjeni studenata. Vjerujem da će i zadarski studenti pridonijeti našoj raznolikosti i bogatstvu, rekla je Shin, vodeći zanimljivu prezentaciju o jednom od najboljih sveučilišta u Južnoj Koreji, koje je i na listi pedesetak najboljih u cijeloj Aziji.

Prostorna udaljenost u globalnom svijetu nije prepreka suradnji, pa čak ni kada iznosi preko 8.500 kilometara, kao u ovom slučaju.

Nakon završetka prezentacija pristupilo se potpisivanju ugovora i razmjeni darova, a s obje strane izražena je želja za još jačom suradnjom dvaju sveučilišta u budućnosti.


Reci što misliš!