Sci-Tech

istraživanje je pokazalo

Bebe koje uz majčino mlijeko počnu ranije dobivati i drugu hranu bolje spavaju

Bebe koje uz majčino mlijeko počnu ranije dobivati i drugu hranu bolje spavaju

Bebe koje, uz majčino mlijeko, ranije počnu dobivati i drugu hranu bolje spavaju, pokazalo je novo britansko istraživanje

Znanstvenici su, prema radu objavljenom u časopisu JAMA Pediatrics, utvrdili da su bebe kojima su majke već u dobi od tri mjeseca uz dojenje počele davati drugu hranu spavale bolje u odnosu na bebe koje su samo dojene.

Službene preporuke Svjetske zdravstvene organizacije su da se prvih šest mjeseci bebe isključivo doje i stručnjaci kažu kako bi se žene i dalje trebale držati tih preporuka iako se one trenutačno preispituju.

Znanstvenici su izvijestili da je istraživanje pokazalo da su bebe koje su dobivale i drugu hranu spavale dulje i manje se budile te imale manje drugih problema sa spavanjem pa je rezultat bio i veća kvaliteta života majki.

Istraživanjem koje je proveo King's College iz Londona i St George's, University of London, obuhvaćene su 1303 bebe koje su bile podijeljene u svije skupine.

Jedna je skupina bila šest mjeseci samo na majčinu mlijeku a drugoj se u dobi od tri mjeseca počela dodavati druga hrana.

Roditelji djece u obje skupine ispunjavali su svaki mjesec upitnike o snu i prehrani do 12. mjeseca života beba a potom svaka tri mjeseca do njihova trećeg rođendana.

Prema istraživanju najuočljivije razlike bile su u dobi od šest mjeseci kad su bebe koje su dobivale i drugu hranu spavale četvrt sata dulje noću (dva sata tjedno dulje) i budile se prosječno 1,74 put noću u odnosu na bebe koje su bile samo na majčinom mlijeku a budile su se dva put noću.

Dr Michael Perkin sa St George's, University of London ističe da čak i male razlike u duljini sna beba nose velike koristi za kvalitetu života roditelja.

Najznačajnija razlika bila je u kvaliteti sna bebe. One na dodatnoj hrani imale su 50 posto manje izglede plakati noću ili pokazivati druge znakove iritabilnosti što su sve razlozi da roditelji opet teško utonu u san nakon što umire bebu.

Prva hrana koju roditelji obično uvode u prehranu beba su pasirano ili kuhano meko voće i povrće poput mrkve, krumpira, jabuke, dinje ili kruške.

Unatoč službenim preporukama jedno je britansko istraživanje provedeno 2010. pokazalo da 75 posto britanskih majki počne uvoditi drugu hranu i prije petog mjeseca života beba a 26 posto kao razlog te odluke navodi da se bebe noću bude. 

Prof. Gideon Lack s King's College, London kaže kako je njegovo iskustvo da roditelji smatraju da ranije uvođenje druge hrane poboljšava san beba.


Reci što misliš!