Sci-Tech

#holističkamedicina

Znakovi upozorenja da organizmu prijeti rak

Znakovi upozorenja da organizmu prijeti rak
Pixhome Wallpaper Images

Jedan od istaknutih američkih liječnika koji zastupaju holistički pristup zdravlju, dr. David Brownstein, skreće nam pozornost na neke znakove upozorenja da organizmu prijeti rak.

Iznenadit će vas koliko su ovi znaci jednostavni. Ovaj tekst nije namijenjen tome da vas preplaši, već da već od danas pokušate primijeniti neke od zdravih navika koje će prevenirati ovu bolest. Prevencija raka nikada nije bila važnija, a evo i zašto.

“Imate rak” – to su riječi koje NIKADA ne biste poželjeli čuti od liječnika, jer one znače ulazak u svijet patnje, a za mnoge oboljele i smrti. Međutim, zaprepašćuje istina da većina ljudi u svom tijelu nosi stanice raka, a da to i ne znaju!

To je tako zato što zdravo tijelo raspolaže dovoljno jakim imunim sustavom koji uništava stanice raka kada se pojave, tako da one ne mogu izazvati ovu smrtnonosnu bolest. Ipak, neki ljudi nisu te sreće. Žalosno je da 5000 ljudi u SAD svakog dana ustanove da imaju rak – što je gotovo dva milijuna godišnje! Nasuprot propagandi “industrije raka”, čovječanstvo ne dobiva bitku protiv raka. Konvencionalne metode liječenja raka ne uspijevaju, a prosječna stopa smrtnosti od raka ista je za posljednjih 80 godina, dok je za neke vrste raka čak i porasla!

dr. David Brownstein je ravnatelj Holističkog medicinskog centra u Zapadnom Bloomfieldu, u američkoj državi Michigan. Autor je 10 bestselera i urednik je popularne edicije “Natural Way to Health”

Dr. Brownstein je imao velikog uspjeha u liječenju bolesnika koji nisu uspjeli izliječiti konvencionalnim metodama.

On kaže: “Obično kod pacijenta utvrdim ključni manjak važnih hranjivih sastojaka, kao i hormonalni poremećaj, što je uobičajena posljedica tzv. ‘Standardnog američkog načina prehrane’ (Standard American Diet, ili skraćeno SAD). Ovakav način prehrane lišava ljude mnogih hranjivih sastojaka i izaziva poremećaje u radu raznih hormona, zbog čega gube životnu snagu.

Kod ovakvih pacijenata uglavnom se pokaže da su bili izloženi velikoj količini otrova porijeklom iz okoline – iz hrane, vode, zraka i raznih vrsta robe široke potrošnje – a to opet onemogućuje ili blokira rad imunološkog sustava. Štoviše, tijelo ovih pacijenata je načeto štetnim i nepotrebnim lijekovima. Njih je dezinformirala vlast, mediji i, što je posebno izraženo, medicinska udruženja i institucije koje kontrolira farmaceutska industrija.”

Ljudsko tijelo je čudesan stroj, ali svi ti milijuni stanica u njemu moraju djelovato usklađeno, a da ih ništa ne blokira, opterećuje ili dovodi u nesklad. Ukoliko se to dogodi, stvara se okolina za razvoj kroničnih bolesti poput raka. Važno je dakle da opasnost od obolijevanja od raka smanjimo, vodeći računa o tome da nam imunološki sustav radi optimalno. Na to želimo ukazati tekstom koji slijedi, čiji je autor dr. Braunstin.

Borba protiv raka – veliki medicinski neuspjeh

Krenimo od činjenica koje “Industrijsko-medicinski kompleks za rak” (Cancer Industrial Medical Complex) prešućuje. Pretpostavlja se da će svaki treći stanovnik SAD prije ili kasnije oboljeti od raka. Točnije, ove godine se očekuje 1.825.400 novih slučajeva raka, koji će, nažalost, u velikom postotku završiti fatalno.

Svake godine primam godišnji izvještaj CA: A Cancer Journal for clinicians, što je sažetak statističkih podataka o raku u SAD još od 1930. g. Grafikon iz jednog izvještaja zaprepašćuje više od svih drugih; on pokazuje stopu smrtnosti od raka kod muškaraca i žena.

On ukazuje na žalosnu činjenicu da se ove brojke nisu mijenjale posljednjih 80 godina! Iznenađuje li vas to? Da, uglavnom. Dotle, industrija lijekova širi propagandu tvrdeći kako napreduje u ratu protiv raka. Ipak, pogledajte činjenice.

Za muškarce, jedina svjetla točka od 1930. g. jeste pad broja slučajeva raka želuca. Stopa smrtnosti za debelo crijevo nije se promijenila, za rak prostate se uvećala, a kod raka pluća izrazito je porasla.

Kad je riječ o ženama, dok je smrtnost od raka debelog crijeva, maternice i želuca blago opala, dotle je stopa ista za rak dojke; istovremeno, smrtni ishod dramatično je učestao kod raka pluća i jajnika.

U SAD-u, i kod muškaraca i kod žena, broj smrtnih slučajeva zbog raka štitne žlijezde poprima epidemične razmjere. Imajte na umu i to da će gotovo svaka sedma žena dobiti rak dojke, a svaki treći muškarac rak prostate. Najgore od svega je što se za trećinu opće populacije očekuje da će dobiti neku vrstu raka. U međuvremenu, konvencionalna medicina nas nagovara u moć kemoterapije, zračenja i operacije kao učinkovitih načina liječenja raka. Naprotiv, ništa nije dalje od istine.

“Industrijsko-medicinski kompleks za rak” potrošio je 80 godina i nezamisliva sredstva na istraživanje čiji je cilj borba protiv već dijagnosticiranog raka. Međutim, kada se rak ustanovi, često je prekasno za mnoge pacijente. U međuvremenu, gotovo nimalo nije potrošeno na sprečavanje ove bolesti ili bar na istraživanje njegovih osnovnih uzroka. Uvjeravam vas da liječnike tome ne uče na medicinskim fakultetima.

Pokazat vam kako spriječiti rak, što je sada važnije nego ikada, s obzirom na neuspjeh konvencionalnih metoda liječenja raka i postojano visoku stopu smrtnosti oboljelih. Samo jedan vid “priče o liječenju raka” doživljava neopisiv uspjeh – a to je profit “industrije za rak”, iskazan u milijardama. Imajte na umu da u SAD troškovi za kemoterapiju mogu iznose 10,20, pa i 30 tisuća dolara mjesečno. Liječenje samo prvih šest najčešćih vrsta raka košta godišnje čak 56 milijardi godišnje, a ukupni iznos troškova za liječenje raka je 110 milijardi godišnje.

Osim toga, pojavio se jedan vrlo ozbiljan problem s lijekovima za rak. Naime, nedavna studija Centra za istraživanje raka “Fred Hutchinson” u Seattleu zaprepastila je istraživače kada su utvrdili da pod utjecajem kemoterapije zdrave stanice počinju “luče protein koji potiče rast zloćudnih tumora” i izaziva otpor organizma daljnjem liječenju.

To objašnjava zašto kemoterapija isprva postiže uspjehe, ali je bezuspješna kada se se rak vrati, često u još surovijem vidu. Na sličan način, kirurgija i zračenje uklonit će ili uništiti neke stanice raka, ali je nemoguće ukloniti ih sve, pri čemu se preostale stanice množe i šire.

Postoje temeljni čimbenici koji izazivaju rak, na koje konvencionalna medicina ne utječe. Stoga ću vam pokazati

1. Kako izbjeći poznate uzročnike raka,

2. Kako spriječiti pojavu i rast raka u organizmu,

3. Kako pomoći svom tijelu da na prirodan način uništiti stanice raka.

Otklonite prijetnje koje izazivaju rak

Iako nismo sasvim sigurni zašto rak nastaje, znamo kako on nastaje. Jedna abnormalna skupina stanica ne slijedi potpuni stanični životni ciklus koji završava predvidljivom smrću stanice.

Umjesto toga, one i dalje žive, množe se i šire. Vrlo je važno ovo razumijeti – zdrava stanica ima određeno trajanje. Ona se nekoliko puta podjeli, a onda umire. Smrt stanice zove se apoptoza. Zdrave stanice na kraju dožive apoptozu, a zamijenit ih nove stanice. To je normalno.

Rak je nenormalna stanica koja se i dalje dijeli, preskačući prirodni stupanj apoptoze. Dok se množi, ona stvara tumor, čiji se komadići potom otkidaju i šire kao metastaze čitavim tijelom.

Oboljeli od raka umiru od gladi kada ima previše raka u tijelu, tako da on troši sve gorivo organizma. Jedina razlika između oboljele osobe i zdrave osobe, kojoj se nikada ne utvrdi rak, sastoji se u tome što zdrava osoba ima zdravo tijelo i jak imunološki sustav, dok bolesna nema.

Znate li vi koliko ste otporni? Je li to dovoljno da se oduprete raku?

Imajući ovo u vidu, cilj svake prevencije raka ili programa liječenja jeste spriječiti sve ono što izaziva rak i stvoriti što je moguće zdravije tijelo, čiji imunološki sustav funkcionira što je bolje moguće. Upravo na to želim ukazati.

Evo pet čimbenika koji ozbiljno slabe imunološki sustav, što povećava rizik od raka.

Tijelo čovjeka, a posebno njegov imunološki sustav, ne mogu funkcionirati na najbolji način ako:

  1. Pušite ili žvačete duhan,
  2. Imate manjak određenih hranjivih tvari ili hormona u organizmu, ili su oni u neravnoteži,
  3. Patite od prekomjerne težine,
  4. Jedete mnogo rafiniranih šećera i žitarica bez ovojnice,
  5. Unosite otrove putem hrane, vode, zraka ili lijekova.

Možda je ovo previše općenito, ali ću objasniti što svaki od njih kako bih ukazao na nekoliko jednostavnih, ali važnih koraka u sprečavanju raka.

1. Nemojte pušiti

Pušenje je vodeći uzrok raka pluća kod muškaraca i žena. Ono ujedno doprinosi drugim zdravstvenim problemima, poput srčanih oboljenja, srčanih i moždanih udara, katarakte, preranog porođaja, premale težine novorođenčadi, prijeloma kuka, brojnih oboljenja pluća, kao i raka grla i želuca. Dim cigarete sadrži kancerogena spojeva poput arsena, benzena, kadmija, polonija 210, vinil-horida, formaldehida i druge.

Ako ste pušač, odmah prekinite. Ako se ne možete ostaviti toga, potražite pomoć. Nije lako prestati pušiti, ali mislite li da se isplati oboljeti od raka zbog toga? Dokazi jasno govore: pušači doslovno prizivaju rak, a postotak preživljavanja raka pluća vrlo je nizak.

2. Održavajte odgovarajuću razinu joda

Uvjeren sam da vam je ovaj čimbenik, koji spada u kategoriju “Nedostatak hranjivih tvari i hormonalna neravnoteža”, potpuno nepoznat, dok je istovremeno vrlo važan. U SAD-u se razvila epidemija nedostatka joda, što, po mom mišljenju, značajno povećava učestalost raka štitne žlijezde, dojke i prostate. Jod je neophodan svakoj stanici tijela, naročito štitnoj žlijezdi, pošto ona stvara hormon koji upravlja cjelokupnim metabolizmom.

Jod je također neophodan za zdravlje tkiva dojki i prostate, koje, kao i štitna žlijezda, zahtijevaju više joda nego ostala tkiva u organizmu. Prije svega, i višak i manjak joda opasan je za organizam. Razmotrite sljedeće: početkom 20. stoljeća nastala je epidemija guše u SAD-u; guša je, pojednostavljeno rečeno, oticanje štitne žlijezde. Ovo može dovesti do otežanog gutanja. Što je još gore, guša dovodi do smanjenog lučenja hormona štitne žlijezde – tiroksina, a time i smanjenog metabolizma, debljanja, nesanice, umora, pomračenja svijesti, depresije. Ukoliko se ne prati, ova bolest može prerasti u rak.

Prije 90 godina, petogodišnja studija liječnika Davida Marina (Marine) iz Ohia pokazala je da je epidemiju guše izazvao manjak joda. Ako odete u dućan, vidjet ćete oznaku za jodiranu sol. Vjerojatno je imate i u kuhinji. Međutim, prema mom istraživanju, u toj soli nema dovoljno joda. Štoviše, od 70-tih godina jod u kruhu se u SAD zamjenjuje njegovom jeftinijom zamjenom – bromom. Danas se velika većina peciva svih vrsta, uključujući i kruh, prave od brašna kome je dodan brom. U dugoj listi loših poteza, zamjena joda bromom jedna je od vjerojatno najvećih pogrešaka koju su proizvođači hrane ikada napravili, jer je dovela do epidemijskog nedostatka joda koju vidimo danas. Problem je u tome što se brom veže za jodne receptore u tijelu, što sprečava apsorpciju joda, a to je recept za zdravstvenu katastrofu.

Poljoprivredna zemljišta već su siromašna jodom, tako da je i hrana koja potiče s njih osiromašena jodom. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) sve je dodatno pogoršala kada je propisala sto puta niži minimum joda u hrani, tako da nije moguće dobiti dovoljno joda putem hrane, bili putem soli bilo putem multivitaminskih preparata.
Ovaj nedostatak joda koji sad doživljavamo stvara ozbiljne probleme sa štitnjačom i prostatom, i također izaziva oboljenje dojki. Otuda i tridesetorostruk povećanje učestalosti fibrocistične displazije dojki, što blago povećava rizik od nastanka raka.

Brom je sada sveprisutan u suvremenom svijetu: koriste ga u medicini, za dezinfekciju bazena i sauna, dodaju ga u stotine proizvoda široke potrošnje, čak iu unutarnje dijelove automobila. Kupite novi auto i odmah ste izloženi velikim količinama broma. Na žalost, konvencionalno obučeni liječnici potpuno su nesvjesni ovog nedostatka, iako sve više ljudi obolijeva od raka štitne žlijezde, dojki ili prostate.

Zapamtite, kad se oboljeli prijavi onkologu i uđe u mrežu “Industrijsko-medicinskog kompleksa za rak”, biće podvrgnut terapijskim metodama koje se oslanjaju na:

  • kirurške zahvate
  • zračenje
  • kemoterapiju

Nijedan konvencionalni liječnik neće pacijentu propisati jod, osim radioaktivnog joda kojim se liječi tumor na štitnoj žlijezdi, a to je štetna metoda. Jednostavno i učinkovito rješenje jesu suplementi neorganskog i neradioaktivnog joda, što nije skupo. Kako ovaj neorganski i neradioaktivni jod sprečava rak? On potiče apoptozu stanica, tj.. smrt stanice. Kada je u pitanju rak, apoptoza je upravo ono što razlikuje zdrave od bolesnih stanica koje mogu izazvati fatalnu dijagnozu raka. Nemojte se zaprepastiti kad pročitate sljedeće: budući da kod svojih pacijenata najprije ispitam razinu joda, tako sam ustanovio da 95% njih imaju manjak joda. Mislim da bi se isto moglo utvrditi kod cjelokupnog američkog stanovništva, a upravo je ovaj faktor moćan u izazivanju raka.

3. Prekomjerna težina

Debljina, koja podrazumijeva 20% veću tjelesnu težinu od idealne, također predstavlja faktor rizika od raka. Ovo je jedna od posljedica gušom otežanog rada štitne žlijezde. Ako je vaša idealna težina 80 kg, opasnost od raka prijeti vam ako imate 96 i više kilograma.

4. Ne koristite sintetičke kemikalije i genetski modificiranu hranu

Nitko ne želi sintetičke kemikalije u hrani pa ipak stotine milijuna ljudi ih koriste, a da to ne znaju. Naime, konvencionalno uzgojena stoka hrani se hranom bogatom sintetičkim hormonima, antibioticima koji ubrzavaju rast, kao i GMO u hrani, što može izazvati rak. Tako hrana koja dolazi do vašeg stola ima u sebi ove štetne kemikalije. Nalazimo ih u mliječnim proizvodima, piletini, svinjetini kao i u ribi iz ribnjaka.

Postoji još jedan problem vezan za standardnu prehranu. Naime, velika većina povrća i voća koje je konvencionalno uzgojeno prska se pesticidima i kemijskim sredstvima za oprašivanje. Iako takva sredstva povećavaju prinose, ona se smatraju izazivačima više slučajeva raka, pošto se zna da su ove kemikalije kancerogene.

Štetna jedinjenja koja izazivaju rak nalazimo i u umjetnim sladilima poznatih marki, a koji uključuju i aspartam. Jedna poznata marka sladila sadrži i atome klora. Klor je iz iste obitelji kao i brom, i također će spriječiti apsorpciju joda. Kao što ste već saznali, jod vam je potreban jer utječe na apoptozu stanica. Jediete li proizvode u kojima ima tih kemikalija, vaš će se imunološki sustav mučiti da bi ubio stanice raka. Štoviše, jedno od najpoznatijih umjetnih sladila, koje je dostupno u SAD-u već desetljećima, dokazano izaziva rak kod laboratorijskih životinja.

Posebno se za aspartam sumnja da uzrokuje rak mozga. Ipak, to je uobičajeni umjetno sladilo u gaziranim pićima, sladoledima bez šećera kao i u stotinama dijetalnih proizvoda za koje se tvrdi da imaju manje kalorija. Ironija je u tome što, u kemijskom pogledu, ovi zaslađeni proizvodi vrlo malo pomažu u smanjenju tjelesne mase. I tako, u želji da smanje kalorije, ljudi kupuju rak; dakle, nisu pametno pazarili.

Što činiti? Umjesto ovih umjetnih zaslađivača, može se koristiti organska stevija (koja nema aditiva), ili organski kristali kokosa, ili prirodni med. Oni neće nauditi vašem tijelu. Ne zaboravite da treba biti oprezan kada dajemo med djeci ispod godinu dana zbog opasnosti od alergije.

5. Izbjegavajte rafinirani šećer, sol, bijelo brašno i rafinirano ulje

Rafinirana hrana je izmijenjena u toku obrade. Tipično se tom obradom odstranjuju hranjivi dijelovi, dok štetni šećeri, ulja, sol i manje vrijedni dijelovi žitarica ostaju ili se čak dodaju. Ovo se radi zbog cijene i zato što onda proizvod duže može trajati na rafovima, ali je ovakva hrana u biti lišena životodavnih elemenata. Ako jedete ovakvu hranu, brzo ćete oduzeti vitalnost svom tijelu. U tom slučaju imunološki sustav neće biti u dobrom stanju. Rak je tada pred vratima.

Kod svojih pacijenata uvijek testiram razinu vitamina, minerala i hormona, i gotovo uvijek nalazim da imaju ili nedostatak ili poremećen međuodnos ovih elemenata. Izbjegavajte rafinirani bijeli šećer jer rak voli rafinirani šećer. Ovo doslovno predstavlja gorivo potrebno za rast raka. Štoviše, rafinirani šećer, pokazalo se, onemogućuje rad imunološkog sustava oko 5 sati. Razmislite o tome …

Ako grickate neki slatkiš ili svakih par sati popijete neko bezalkoholno piće, a onda poslije večere pojedete kolač, pitu ili sladoled, vi doslovno neprestano onemogućujete rad imunološkog sustava, a to može otvoriti vrata raku i drugim kroničnim oboljenjima.

Kada ljudima pronađu rak, uvijek se iznenade kad im se kaže da previše šećera u hrani može biti uzrok. Isto tako, onkolozi im nikada ne kažu: “Odmah prestanite jesti šećer.” Umjesto toga, kažu: “Operirat ćemo vas, a onda ćemo uvesti kemoterapiju i/ili zračenje.”

Ne čekajte da vas ovo snađe: ODMAH izbacite rafinirani šećer iz hrane!

Prirodni šećer iz voća je dobar, ali ne i šećer dodan u sokove, u voćne kompote ili u voćni jogurt. Ako volite jogurt, jedite običan organski jogurt i u njega dodajte svježe voće, a ako vam je potrebno da bude slađe dodajte malo stevije ili meda.

Isto tako, izbjegavajte bijelo brašno, rafinirano ulje i sol, jer je sve to nezdravo i predstavlja još veću opasnost da dođe do raka, kao i do artritisa, šećerne bolesti i srčanih oboljenja.

Rafinirane žitarice i brašna, kao i hrana s ugljikohidratima uključuju:

  • Bijeli kruh
  • Bijelu tjesteninu
  • Oljuštenu rižu
  • Kolače
  • Čips
  • Gotovu svu obrađenu hranu u kutijama, vrećicama i konzervama

Isto tako, žitarice sa šećernom glazurom opasne su za vas i vašu djecu. Koliko šećera svakodnevno unosite, a da toga niste ni svjesni?

Isto je tako važno da izbacite rafinirana i termički obrađena ulja.

Loše masti i ulja uključuju:

  • Margarin
  • Ulje od pamučnog sjemena
  • Ulje od soje
  • Svaki proizvod na kome piše “djelomično hidrogenizirano”.

Za sve njih je utvrđeno da postupno onemogućuju rad imunološkog sustava jer stvaraju otrovne transmasne kiseline. Ovi proizvodi također povećavaju tjelesnu težinu i opasnost od srčanih bolesti.

Zdrava ulja uključuju:

  • Organski maslac
  • Kokosovo ulje,
  • Hladno prešano maslinovo ulje

Organski maslac predstavlja zdravu masnoću koja vam neće nauditi. Ulje kokosa je jedna od savršenih vrsta hrane iz prirode koje ima veliku prehrambenu i ljekovitu vrijednost. Maslinovo ulje je odavno dio zdrave mediteranske prehrane. Gore spomenuta tri zdrava ulja treba nam budu dovoljna za sve potrebe.

Ukratko, lošu hranu zamijenite dobrom. Postupno ćete otkriti da dobra hrana ima bolji okus, daje više energije, ne izaziva probleme u probavi i pomaže smanjiti prekomjernu težinu.

6. Izbjegavajte i izbacite toksične metale iz tijela

Osim testiranja pacijenata na manjak joda, vitamina i minerala, kao i na hormonske poremećaje, kod pacijenata ispitujem i prisustvo teških metala u tijelu – žive, olova, kadmija, arsena i nikla. Sve su ovo teški metali koji potiskuju rad imunološkog sustava i onemogućuju zaštitu od raka.

Preko 20% godina testiram desetke tisuća pacijenata na ove teške metale i utvrdio sam da njih 70 posto ima toksičnu razinu žive u tijelu, a to je jedna od najotrovnijih tvari poznatih čovjeku. Većina njih ne može razumjeti odakle im ti metali u tijelu, ali oni potječu iz zubnih materijala, zraka, vode, lijekova i sredstava kojim se prska voće i povrće.

Nosite li vi u tijelu velike količine otrovnih metala, koji sprječavaju imunološki odgovor i onemogućuju zaštitu tijela od raka?

Živu, najgori od ovih otrova, nalazimo u sljedećim američkim proizvodima:

  • Tuni vrste Albacore
  • Sabljarki
  • Morskih pasa
  • Skuši
  • Različitim školjkama

Ukoliko jedete ovakvu ribu, ili imate stare plombe u zubima (amalgam), onda imate povišen nivo žive u tijelu. Očigledni znaci trovanja ovakvim metalima uključuju umor, česte nazebe i gripu, alergije i osipe.

Što je još gore, otrovni metali dovode do:

  • Autoimunih poremećaja
  • Oštećenja jetre
  • Parkinsonove bolesti
  • Alzheimerove bolesti
  • Raka

7. Izbjegavajte izloženost zračenju

Svi radiološki testovi liječnika uključuju ionizirajuće zračenje, za koje se zna da uzrokuje oštećenje stanične DNA i dovodi do stvaranja abnormalnih stanica koje mogu prerasti u stanice raka. Ovo podrazumijeva tradicionalne rentgenske zrake, zubni rentgen i mamografiju.

Najgori su skeniranje PET (Positron Emission Technology) i CT (Computerized Tomography). Oni tijelo mogu izložiti daleko većem intenzitetu zračenja. Posebo CT stvara između 50 i 100 puta više zračenja nego klasično snimanje pluća rentgenom.

U posljednjih deset godina vrši se dramatično puno CT-a, preko 60 milijuna u SAD, a New England Journal od Medicine kaže da je bar trećina njih nepotrebna. Ja sumnjam da su i one dvije trećine potrebne. Pri tome napominjemo kumulativan efekt ovakvog izlaganja zračenju, jer se štetnost pojačava kako se zračenje ponavlja.

Skorašnje mamutsko istraživanje mamografije uključilo je 3243 žene između 40 i 59 godina i utvrdilo da će njihovim desetogodišnjim testiranjem biti sačuvana dva života. Da, dva života za deset godina testiranja tisuća žena, što pridonosi opasnosti od raka za njih.

Naime, desetogodišnji iznos zračenja putem mamografije odgovara kumulativnom efektu od 10 rada apsorbirane radijacije, tj.. približno istu jačinu koju su pretrpjele na milju od eksplozije atomskih bombi u Hiroshimi i Nagasakiju. To odgovara 10 posto većem riziku od pojave raka!


Reci što misliš!