Sci-Tech

#zdravlje

Evo kako očistiti pluća na prirodan način

Evo kako očistiti pluća na prirodan način
Pexels

Čišćenje pluća omogućuje da očistite ovaj važan organ od katrana i toksina, smanjite rizik od pojave infekcije i raka, povećate kapacitet pluća i poboljšate opće zdravlje respiratornog sustava.

Čišćenje pluća posebice se preporučuje aktivnim i pasivnim pušačima i ljudima koji žive u područjima sa zagađenim zrakom. Postoji četiri osnovne metode uz pomoć kojih možete očistiti pluća…

1. Vježbe disanja

Vježbe disanja su jedan od najboljih načina čišćenja pluća. Ne mislimo na obično “duboko” disanje – potrebno je puno više od toga da bi se pluća dobro očistila. Postoji više vrsta vježbi za detoksikaciju pluća, opisat ćemo samo jednu od njih.

 

Ova vježba će temeljito očistiti Vaša pluća, i ako ju radite ujutro, kada je zrak čist i svjež, osigurat će odličan početak dana.

Zauzmite stojeći položaj. Budite opušteni. Držite ruke sa strane i noge malo razdvojene.

Nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite kroz nos.

Sada udahnite kroz nos i  polako izdahnite kroz usta, sve dok više ne možete izdahnuti…. no, ne zaustavljajte se ovdje, jer u stvarnosti u plućima je preostalo još ustajalog zraka. Jedan dio zraka uvijek ostaje u plućima i ne izmjenjuje se, dok dišemo. Sada, natjerajte Vašu dijafragmu da izdahne sav taj zrak iz pluća uz pomoć dahtanja. Nekoliko puta izdahnite “ha … ha… ha…” kroz usta – sve dok ne osjetite, da u plućima više nema zraka. U tom trenutku ćete osjetiti, kako se Vaš trbuh uvukao unutra.

Kroz nos, polako udahnite svježi, čisti zrak u prazna pluća.

Napunite pluća zrakom do kraja, a zatim zadržite dah 5 sekundi, polako brojeći 1…2…3…4…5. U ovom trenutku, kisik je napunio Vaša pluća i svaku stanicu u tijelu!

Opet izdahnite kroz usta, sve dok više nema zraka i ponovite “ha… ha… ha..” da bi istjerali preostali zrak iz pluća.

Vratite se na korak 4.

Ponovite vježbu toliko puta, koliko Vam se sviđa.

Osim toga, što pročišćava pluća, ova vježba ima i drugu dobrobit – Vaš stomak će s vremenom postati čvrst i ravan.

2. Inhalacije s eteričnim uljima

Redovito (2-3 puta tjedno) radite inhalacije s eteričnim uljima eukaliptusa, pepperminta, ružmarina ili majčine dušice. To će Vam pomoći da brzo očistite pluća od toksina i viška sluzi. Za takvu inhalaciju nije potrebno kupovati poseban uređaj. Jednostavno zagrijte veliki lonac sa vodom i u njega dodajte par kapi prirodnih eteričnih ulja. Udisanje tople pare sa eteričnim uljima je ugodno i opuštajuće i odmah će olakšati probleme sa disanjem. Može se koristiti ne samo za detoksikaciju pluća, nego i kod gripe, prehlade, bronhitisa, laringitisa i drugih respiratornih tegoba.

3. Korekcija prehrane

Poput svih drugih vrsta čišćenja organizma, čišćenje pluća uključuje korekciju prehrane. Zdrava prehrana je bitna jer pokreće prirodne mehanizme čišćenja tijela i jača imunitet. Tokom čišćenja preporučuje se da unosite više vode, voća i povrća. Neke namirnice posebice doprinose zdravlju pluća.

Čili – ljuta hrana poput čilija pomaže u razgradnji viška sluzi u plućima i općenito u organizmu. Upravo zbog toga kada jedete ljutu hranu, možete osjetiti kako Vam odmah počne curiti nos. Na isti način ljuta hrana djeluje i na višak sluzi i katrana u plućima, pomažući našem organizmu da ih lakše eliminira.

Voda – Da, obična voda je najbolje sredstvo za čišćenje organizma! Pokušajte da ne unosite gazirane sokove, kavu ili alkohol. Dajte prednost običnoj čistoj vodi. Dobra hidracija je ključna za zdravlje i ubrzava proces čišćenja od toksina.

Luk – ova univerzalna biljka je bogata mnogim važnim nutrijentima. Sprečava nastanak mnogih bolesti, uključujući rak i infekcije pluća, pomaže u razgradnji sluzi i izbacivanju toksina iz organizma.

4. Biljke koje pomažu u uklanjanju katrana, toksina i viška sluzi

Potočarka

Mnogi alternativni liječnici smatraju potočarku nezaobilaznom u procesu čišćenja pluća. Od potočarke se pravi jednostavna i ukusna juha, koja efikasno čisti pluća od toksina.

Ovu juhu preporučuje se konzumirati 2 puta mjesečno, posebice aktivnim i pasivnim pušačima.

Juha od potočarke:

1 kg potočarke (cvijetovi i stabljike)

2 čaše datulja

4 čaše vode

Priprema:

Sve sastojke stavite u lonac na laganu vatru. Kada se zakuha, smanjite vatru i kuhajte minimum 4 sata. Ako se na površini juhe stvara pjena, uklonite ju sa žlicom. Nakon što je juha gotova, začinite ju prema Vašoj želji.

Ova juha je jako fina. Možete ju servirati sa rižom i drugim jelima.

Napomena: vrlo je bitno koristiti točan omjer namirnica i kuhati juhu minimum 4 sata. Nakon takvog kuhanja juha postaje fina, hranjiva i korisna za detoksikaciju pluća.

Đumbir

Đumbir je moćno sredstvo za detoksikaciju pluća. Možete ga koristiti na više načina. Čaj od korijena đumbira sa limunom olakšava disanje i pospješuje eliminaciju toksina iz dišnih putova. Možete napraviti  i toplu kupku sa prahom od đumbira. Trajanje kupke bi trebalo biti 20 minuta. Kupka potiče proces otvaranja pora i znojenja, što pomaže eliminaciji toksina. Para, koju udišite, ulazi direktno u dišne puteve, olakšava proces disanja i pročišćava pluća.

Uz svaki obrok pojedite mali komadić đumbira. To će poboljšati Vašu probavu, a i doprinijet će procesu čišćenja organizma.

Divizma (Verbascum thapsus)

Čaj od divizme donosi olakšanje osobama, čija su pluća začepljena toksinima i katranom, što je uobičajena situacija kod pušača. Budite pažljivi da dobro procijedite čaj – malene dlačice na lišću divizme mogu imati iritirajući učinak, ako ih progutate.

Uva ursi i podbel (Tussilago farfara)

Nakon prestanka pušenja bitno je očistiti pluća od svih toksina, koji nose potencijalni rizik od raka. Podbel i uva ursi su vrlo popularne među pušačima, jer omogućuju takvu vrstu detoksikacije. I ne samo to – ove biljke jačaju i njeguju cijeli respiratorni sustav.

Ostale biljke

Marulja (marrubium vulgare), kopriva, korijen lotusa, fenugreek (piskavica), eukaliptus, goldenseal i peppermint su također vrlo korisni kod detoksikacije pluća.

Što treba izbjegavati tokom čišćenja pluća?

Izbjegavajte konzumiranje prerađenih namirnica, posebice bijelog brašna i šećera, i mliječnih proizvoda koji potiču stvaranje sluzi u organizmu. Riješite se stresa. Ako pokušavate prestati pušiti, svakako izbjegavajte društvo pušača.

Autor: Svetlana Pasarić


Reci što misliš!