Sci-Tech

stravične brojke

Alarmantan porast oboljenja od karcinoma u svijetu

Alarmantan porast oboljenja od karcinoma u svijetu
Davor Javorovic/PIXSELL

Svaki peti muškarac i svaka šesta žena u svijetu obole od raka tijekom života, a svaki osmi muškarac i svaka jedanaesta žena umru od te bolesti, prema svjetskim podacima objavljenim u srijedu.

Rak se i dalje alarmantno širi u svijetu s 18,1 milijuna novih slučajeva i 9,6 milijuna smrtnih ishoda tijekom 2018. godine, prema posljednjim podacima Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji  (WHO).

Rak pluća je najsmrtonosniji s 1,8 milijuna smrti (18,4 posto), slijedi rak debelog crijeva  (881.000 smrti, ili 9,2 posto), rak želuca (783.000 smrti) i rak jetre (782.000 smrti), prema novim procjenama za 36 vrsta raka u 185 zemalja.

Bez raka kože osim melanoma, novi slučajevi raka u svijetu dosežu 17 milijuna u 2018. prema 14 milijuna u 2012. godini.

"Ti novi podaci pokazuju da preostaje puno posla u odgovoru na alarmantno povećanje svjetskog bremena raka i da je prevencija ključna", rekao je Christopher Wild, direktor IARC-a u Lyonu.

"Hitno se moraju poduzeti učinkoviti pristupi prevencije i ranog otkrivanja bolesti u borbi protiv te razarajuće bolesti u svijetu", dodao je u priopćenju.

Oko polovice novih slučajeva i više od polovice smrti od raka u svijetu 2018. zabilježeno je u Aziji, većinom u Kini, djelomično i zato što je tamo koncentrirano oko 60 posto svjetskog stanovništva.

Na svijetu 5 godina nakon postavljanja dijagnoze živi 43,8 milijuna osoba, primjećuje specijalizirana agencija. Rak pluća vodi među najčešće dijagnosticiranim rakovima kod muškaraca i predstavlja glavni uzrok smrti od raka s oko dvadeset posto slučajeva.

Izvješće naglašava zabrinjavajuće povećanje slučajeva raka pluća kod žena, koji sada predstavlja glavni uzrok smrti od raka među ženama u 28 zemalja.

U Sjevernoj Americi, sjevernoj i zapadnoj Europi (posebice u Danskoj i Nizozemskoj), Kini, Australiji i Novom Zelandu primjećuje se najviša stopa novih slučajeva kod žena, a Mađarska vodi na tom popisu.

Rak dojke je glavni uzrok smrti od raka među ženama (627.000 smrti).

On predstavlja i oko četvrtinu novih slučajeva raka dijagnosticiranih ženama u svijetu. Među novim slučajevima slijedi rak debelog crijeva u razvijenim zemljama i rak grlića maternice u zemljama u razvoju.

Povećanje broja raka izazvano je demografskim rastom, starenjem i porastom čimbenika opasnosti poput pušenja, pretilosti, nedostatnog kretanja i neuravnotežene prehrane.

U zemljama brzog gospodarskog rasta, rak povezan sa siromaštvom i zarazama (jetra, želudac, grlić maternice) može se razviti u rak uz načine života tipičnije za industrijalizirane zemlje, primjećuje IARC.

Prevencija mora voditi računa o utjecaju raznih vrsta raka na spol, regije i zemlje i tako biti ciljana, drže autori.

Između trećine do dvije petine novih slučajeva raka mogli bi se izbjeći eliminiranjem ili smanjenjem izloženosti poznatim čimbenicima opasnosti povezanim s načinom života i okolišem, prema nedavnim istraživanjima, primjećuju autori.


Reci što misliš!