Sci-Tech

digitalna forenzika

Hrvatska tvrtka INsig2 dobila posao edukacije oko tisuću europskih policijskih istražitelja

Hrvatska tvrtka INsig2 dobila posao edukacije oko tisuću europskih policijskih istražitelja

Hrvatska tvrtka INsig2 koja razvija rješenja vezana za integriranu sigurnost te pruža usluge u području digitalne forenzike pobijedila je na natječaju Europske komisije, dobivši pet milijuna eura vrijedan posao edukacije oko tisuću europskih inspektora iz područja digitalne forenzike.

Tvrtka je izvijestila u četvrtak da je pobijedila na natječaju te da je potpisala četverogodišnji ugovor vrijedan pet milijuna eura za edukaciju europskih inspektora iz područja digitalne forenzike.

Edukacijske treninge iz područja digitalne forenzike i analitike provest će konzorcij te tvrtke sa sjedištem u Zagrebu, riječka IT tvrtka Ventex i američka forenzička tvrtka AccessData. Naručitelj posla je ured Europske komisije za borbu protiv financijskih prijevara (OLAF), a cjelokupni projekt financira se iz programa Hercule III.

INsig2 navodi da će u slijedeće četiri godine, kroz osam jednotjednih i dvotjednih treninga, educirati oko tisuću policijskih istražitelja iz cijele Europe. Treninzi će se održavati u različitim zemljama članicama Europske unije, a konzorcij će biti zadužen za kompletno opremanje učionica te realizaciju samih treninga.

Uz puno praktičnog rada cilj je osposobiti istražitelje da sami provode istrage koristeći sve dostupne forenzičke alate, u borbi protiv kibernetičkog kriminala sa naglaskom na financijskim prevarama. Edukacija će obuhvatiti vrlo široko područje digitalne forenzike kao što su digitalne istrage na Windows, Mac i Linux računalima, istrage mobilnih i pametnih telefona, istrage kriptovaluta, zloćudnih kodova, enkripcije, dronova, prometa po računalnim mrežama, forenzičko klasificiranje velikih količina digitalnog videa i digitalnih fotografija, te forenzičku analitiku.

Za tvrtku INsig2 to je drugi takav ugovor - 2013. osvojili su sličan natječaj Europske komisije i u četiri godine educirali više od 800 europskih istražitelja iz područja digitalne forenzike.


Reci što misliš!