Sci-Tech

odluka eu parlamenta

Znači li direktiva o autorskim pravima smrt interneta kakvog poznajemo?

Znači li direktiva o autorskim pravima smrt interneta kakvog poznajemo?
Jurica Galošić/PIXSELL

Europski parlamentarci jučer su u Strasbourgu usvojili prijedlog Direktive o autorskim pravima. Zbog nje bi internetski divovi poput Googlea i Facebooka morali spriječiti korisnike da preko njih dijele sadržaje zaštićene autorskim pravima, te dijeliti zaradu s glazbenicima i piscima čija su stvaralačka dijela podijeljena. No hoće li to dovesti do smrti interneta kakvog poznajemo?

Kontroverzna direktiva je i prije samog glasanja dovela do žestokog lobističkog rata između medijskih kuća i umjetnika s jedne strane i tehnoloških divova i pobornika slobode interneta s druge strane. Mediji i autori tvrde da je reforma prijeko potrebna kako bi bili pravedno plaćeni za svoj rad dok protivnici direktive smatraju da će ona dovesti do "smrti interneta" i sveopće cenzure, jer bi satira i internetski memeovi mogli pomoću filtera biti uklonjeni.

Uvođenjem direktive bi tako jedan od najvećih intenetskih divova, Google, pod čije okrilje spada i YouTube, morao plaćati za svaku poveznicu na vijesti na internetskim stranicama medija, te bi morao tražiti dozvolu umjetnika za objavu njihovih dijela.

"Ljudi žele pristup kvalitetnim vijestima i kreativnom sadržaju na internetu. Oduvijek smo govorili da su inovacija i suradnja najbolji način da se ostvari održiva budućnost za europske medije i kreativne sektore i predani smo bliskom partnerstvu s tim industrijama,'' priopćio je glasnogovornik Googlea za Media servis.

Hrvatsko društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava pozdravilo je direktivu, jer, kako kažu, ona radi za novinare, a ne protiv njih. Usvajanjem direktive zadovoljno je i Hrvatsko društvo skladatelja koje smatra da se njom ništa neće promijeniti za građane nego će samo dovesti do poštenijeg interneta. Kompozitor Nikša Bratoš istaknuo je da je ovo put prema rješenju problema da internetski servisi koriste sadržaj bez ili nedakvetnog plaćanja autora.

"Ponašali su se otprilike kao samoposluga u kojoj osim regularne ima i ukradene robe i njima je svejedno što su prodavali. Bitno je da prodaju. Ovo će biti neki način da se regulira, da makar jedan dio kreativaca dobije nešto što je pripadajuće za sve ono što zaslužuju."

Hoće li ta direktiva dovesti do poštenijeg interneta ili krahu parodijama i satiričnim sadržajima, kao što mnogi strahuju, znati će se nakon posljednjeg glasovanja europarlamentaraca o direktivi u siječnju, jer kako sada stoji ona neće biti poražena.


Reci što misliš!