Sci-Tech

karlovac

S radom počela Zaklada "Nikola Tesla" za mlade "stemovce"

S radom počela Zaklada
Thinkstock

U tijeku je natječaj novoosnovane Zaklade „Nikola Tesla“ za pet stipendija za studente s područja grada Karlovca na studijskim programima u STEM područjima, u visini od 1.000 kuna mjesečno, za ovu akademsku godinu.

Upravitelj Zaklade prim. dr. sc. Ervin Jančić je govoreći o početku rada Zaklade pozvao sve pravne i fizičke osobe u zemlji i inozemstvu, koji mogu pomoći da Zaklada postane značajna podupirateljica razvoja mladih nadarenih učenika i studenata, da donacijama i na druge načine pomognu da Zaklada postane dostojna imena Nikola Tesla.

Prijave traju do 10. listopada, a Zaklada za sada starta sa stipendiranjem pet karlovačkih studenata u STEM studijskim programima s prosjekom ocjena 4,30 i više,  jer je cilj osnivanja Zaklade Nikola Tesla upravo poticanje izvrsnosti u obrazovanju. Međutim, poticat će se i stvaralački i inovativno znanstveno-istraživačku rad.

"To znači da nam je namjera poduprijeti i mlade 'stemovce' koji imaju genijalne ideje i rezultate, makar i nemaju izvrsne ocjene iz svih predmeta, jer nam je želja da im pomognemo u razvoju. Netko može imati i  slabije ocjene u jednom segmentu, a da u drugom radi genijalne stvari,  da je nadaren, ima rezultate,  te ga treba poduprijeti u onome u čemu jest genijalan. Netko to može biti u istraživačkom radu, netko u kreiranju prostora, super grada i slično", rekao je Jančić.

U smislu ovog Natječaja i Pravilnika Zaklade studijskim se programima u STEM područjima smatraju biotehnički, tehnički, biomedicinski studijski programi i prirodna područja znanosti, te će se osim dodjeljivanja stipendija, sukladno financijskim sredstvima koja u tijeku godine budu pristizala, dodjeljivati i razni drugi oblici potpora za ta područja i to jednokratne potpore, nagrade za ostvarene izvrsne rezultate, financiranje sudjelovanja mladih na međunardnim i državnim natjecanjima i slično.

Imovinska masa Zaklade za sada je vrlo mala, uz osnivački ulog od 50.000 kuna, što je uplatio osnivač Grad Karlovac, Zaklada može sigurno računati još samo na po 20.000 kuna godišnje iz gradskog proračuna, a ostalo će se prikupljati donacijama zakladnika, članova podupiratelja, stjecati od mogućih djelatnosti Zaklade, te od priloga domaćih i stranih fizičkih i pravnih osoba.

Pravilnikom je precizirana i mogućnost gospodarskog iskorištavanja imovine Zaklade, kada je Zaklada bude stekla, ako dobije pokretnu i nepokretnu imovinu podupiratelja, nečiju ostavštinu, te iz drugih izvora.

Kako pojašnjava upravitelj Jančić, Zakladi mogu pristupiti kao članovi ili kao podupiratelji pravne i fizičke osobe, pravne osobe koje godišnje pridonesu najmanje 5.000 kuna, fizičke osobe s najmanje 100 kuna i udruge i organizacije građana s uplatama od najmanje 1.000 kuna godišnje.

Zaklada svakom podupiratelju dostavlja prigodnu zahvalnicu. Građani iz zemlje i inozemstva koji žele pomoći da ova Zaklada postane značajan pokretač potpore nadarenim "stemovcima" mogu osim uplata donirati i razne darove, prihvatiti pokroviteljstva, organizirati dobrotvorne priredbe, prigodne lutrije, izraditi i organizirati prodaju prigodnih tiskovina, amblema, znački i slično.

Za sada je to s uplatom od 4.500 kuna učinio samo  klub Karlstadt Rotaract, dio Rotary Internationala s članstvom od 18 i 30 godina starosti. Oni su u dva navrata organizirali pub kvizove i prikupljena sredstva donirani Zakladi "Nikola Tesla".

Dobar je to primjer kako se može pomoći Zakladi "Nikola Tesla", istaknuo je Jančić i dao podatke, Banjavčićeva 9, Karlovac, OIB: 57271433945, IBAN: HR 66 2400008 1110348266, te SWIFT BIC: KALCHR2X.


Reci što misliš!