Sci-Tech

stop cyberbullyingu

Mobilna aplikacija za prevenciju elektroničkog nasilja

Mobilna aplikacija za prevenciju elektroničkog nasilja

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu izvijestio je u petak da su izrađeni mobilna aplikacija i interaktivni kviz za prevenciju elektroničkog nasilja među djecom i mladima, odnosno ponižavanja i teroriziranja vršnjaka putem interneta.

S porastom upotrebe interneta sve je češća pojava elektroničkog nasilja (engl. cyberbullying) s ciljem da se neko dijete povrijedi ili mu se našteti uz pomoć tekstualnih ili video poruka, fotografija, poziva ili neugodnih komentara.

Aplikacija je edukativna i zabavna, a pruža informacije što je to elektroničko nasilje i koji znakovi kod djece upućuju na to da su izloženi vršnjačkom nasilju.

Kroz ilustracije su dostupni kratki savjeti za djecu i roditelje, podaci o dostupnim uslugama i alatima za dodatna pitanja i pomoć, te kviz kojim djeca i mladi mogu provjeriti svoje znanje i naučiti nešto novo o elektroničkom nasilju.

Rezultati istraživanja koje je proveo Hrabri telefon s Poliklinikom za zaštitu djece grada Zagreba 2008. godine o navikama i iskustvima djece i mladih prilikom korištenja interneta, na uzorku od 1500 djece u dobi od 11 do 18 godina, pokazali su da se 93 posto djece koristi Facebookom, odnosno ima barem jedan profil, a gotovo su sva djeca korisnici interneta.

Danas se djeca mahom koriste internetom i Facebookom putem pametnih telefona (84 posto), a nisu rijetki slučajevi da jedno dijete ili cijela grupa podvrgne ismijavanju nekoga od vršnjaka.

Stručni djelatnici Centra stoga su osmislili projekt "Upoznajmo i prepoznajmo e-nasilje". Cilj je prevencija elektroničkog nasilja putem programa prevencije i edukacijom stručnjaka na području Vukovarsko – srijemske, Zadarske, Primorsko – goranske županije i Grada Zagreba.

U okviru projekta stručnjaci Centra izradili su besplatnu mobilnu aplikaciju koju je moguće preuzeti na linku (u donjem lijevom uglu pod nazivom Aplikacija ne e-nasilju).


Reci što misliš!