Sci-Tech

trend zahvaća i hrvatsku

Sve više tvrtki angažira freelancere

Sve više tvrtki angažira freelancere
Ilustracija

Pred nama je desetljeće freelancera. U SAD-u u 2017. čak 57.3 milijuna ljudi bili su registrirani kao freelance radnici što čini oko 36% njihove populacije, a ta bi brojka trebala porasti na 86.5 milijuna do 2027. što bi činilo većinski dio stanovništva SAD-a.

Svaki drugi - 47% freelancera - čine milenijalci što je više nego među ijednom drugom generacijom, a iako u puno manjim omjerima sličan je trend primjetan i u Hrvatskoj. Vodeći faktor freelance trenda je tehnologija. 71% ispitanih freelancera objašnjava kako se količina posla koji sklapaju online znatno povećala u zadnjih godinu dana, a upravo tehnološki razvoj im omogućava mobilnost i fleksibilnost.

Stephane Kasriel, CEO Upworka, najveće mreže freelancera u svijetu, upozorava kako edukacija zaostaje za razvojem tržišta i ne priprema adekvatno mlađe generacije za izazove današnjice.

Najnovije istraživanje Upworka ističe još jednu bitnu činjenicu – izmjena najtraženijih vještina na tržištu rada brža je nego osposobljavanje zaposlenika za te vještine, piše Jutarnji list.

Samo među freelancerima, 70% najpoželjnijih vještina posljednjeg kvartala nije bila na popisu za kvartal prije i znatna većina je povezana s recentnim tehnološkim trendovima. Aktivna obuka dio je freelance kulture među kojom 55% freelancera nauči najmanje dvije nove vještine svake godine. I ova je navika sve poželjnija među poslodavcima. U upitniku upućenom više od 1000 poslodavaca i direktora ljudskih resursa, Upwork je istražio najnovija iskustva u zapošljavanju.

Više od 62% direktora ljudskih resursa je prihvatilo rad s fleksibilnom radnom snagom zbog nedostatka talenta za kojim su u potrazi te planiraju povećati udio rada s fleerancerima za 57% u sljedećih 10 godina. Na kraju krajeva, ovo nas ne bi trebalo iznenaditi. Oko 61% ispitanika smatra da većina nama poznatih poslova neće postojati nakon sljedećeg desetljeća, a podaci pokazuju da su upravo freelanceri najprilagođeniji brzini promjena na tržištu rada.


Reci što misliš!