Sci-Tech

odlične vijesti

Google Chrome 71 još jače će blokirati nasilno i varljivo oglašavanje

Google Chrome 71 još jače će blokirati nasilno i varljivo oglašavanje

Google izbacuje Chrome 71 internetski preglednik u prosincu, a on će poboljšati njegove mogućnosti da blokira nasilno i varljivo oglašavanje.

Svaka web stranica koja sadrži takve sporne oglase zbog toga će imati od strane Chromea blokirane sve oglase koji se njoj nalaze.

Pod sporne oglase, Google vidi:

1. Lažne poruke - oglasi ili drugi elementi koji podsjećaju na chat aplikacije, upozorenja ili druge obavijesti koje navode korisnika da klikne na poruku pa potom bude proslijeđen na web stranice koje nije želio posjetiti.

2. Neočekivana područja za klik - situacije u kojima se zbog kombinacija boja ne može vidjeti gdje je "x" kojim bi se oglas uklonio. Posljedično, pri pokušaju gašenja oglasa, slučajno ga se otvori.

3. Varljivo ponašanje - web stranica sadrži elemente koji djeluju legitimno, ali kad se na njih klikne korisnik je odveden na web stranicu na koju nije želio otići.

4. Phishing - oglasi ili elementi stranice kojima je cilj prevarom ukrasti privatne podatke korisnika ili ih natjerati da podijele privatne informacije.

5. Auto Redirect - možda i najproblematičniji oglasi ili elementi na stranici jer preusmjeravaju korisnika na druge web stranice bez njihove želje ili ikakvog poteza.

6. Pokazivač miša - oglasi ili elementi na stranici koji podsjećaju na pokazivač miša pa na taj način prevare korisnika da klikne gdje ne bi htio i potom bude preusmjeren na drugu adresu.

7. Malware ili neželjeni softver - na prevaru se korisniku postavlja neželjeni softver, a ponekad i malware.

8. Oglasi zakamuflirani kao poznati brendovi - cilj im je jasan, reklamirati poželjnu ponudu i prevarom pridobiti korisnika da klikne i bude preusmjeren na drugu adresu.

Svaka od web stranica koja se koristi ovakvim metodama bit će postavljena na crnu listu, a samim time će i Chrome automatski blokirati sve oglase i elemente na njoj kad god ih korisnici posjete.


Reci što misliš!