Sci-Tech

egipat

U 2500 godina staroj grobnici arheolozi pronašli zbirku mumificiranih mačaka

U 2500 godina staroj grobnici arheolozi pronašli zbirku mumificiranih mačaka

Egipatski arheolozi nedavno su blizu Kaira, na lokalitetu Sakare otkrili sedam grobnica iz vremena faraona, u kojima su pronašli više desetaka mumija mačaka te rijetku zbirku mumificiranih svetih insekata egipatske mitologije, skarabeja.

Sarkofazi su otkriveni na rubu piramidalnog kompleksa drevnoga vladara, kralja Userkafa, osnivača Pete egipatske dinastije. U većini grobnica pronađene su mumificirane mačke, što je odraz poštovanja drevnih Egipćana prema životinji čijem bogu Basetu su se molili. 

Novootkrivene grobnice s mumijama nekad su služile za pokapanje posmrtnih ostataka iz Memfisa, grada koji je 2000 godina bio egipatska prijestolnica. 

Sedam je sarkofaga, a u trima se nalaze mumificirane mačke. Stari Egipćani su vjerovali da mačke, kao i druge životinje, imaju posebno mjesto u zagrobnom životu. 

U jednoj od grobnica je i brončana statua posvećena boginji mačaka. 

Skarabej, jedan od najpoznatijih drevnih egipatskih talismana i sveti insekt egipatske mitologije, smatra se simbolom besmrtnosti. Drevni Egipćani poistovjećivali su ga sa suncem i vjerojatno je simbolizirao boga sunca Ra.

Mostafa Vaziri, glavni tajnik egipatskoga Državnog ureda za starine kazao je da je otkriće mumificiranih skarabeja "nešto uistinu jedinstveno". 

Arheolozi planiraju nastaviti istraživanja na lokaciji u Sakari jer su ondje pronašli vrata koja vode u drugu, još uvijek zapečaćenu grobnicu.

Ljude su u drevnom Egiptu mumificirali da bi se njihova tijela očuvala za život poslije smrti, a životinje su mumificirane zbog prinošenja žrtava bogovima. 

 


Reci što misliš!