Sci-Tech

nova tehnologija u medicini

"Pametna radioterapija" povećat će stopu uspješnosti liječenja karcinoma

MR Linac najnovija je tehnologija koja prva u svijetu kombinira magnetnu rezonancu i Linac. MR slike omogućavaju precizna i točna zračenja, sprječavajući zračenje i time oštećenje okolnog zdravog tkiva.

MR LINAC je najnovije dostignuće u radioterapiji za liječenje karcinoma kojim se provodi tzv. ciljano zračanje. Uređaj provodi ˝pametnu radioterapiju˝ sa svojim naprednim softverom i smjernicama MR snimki, jer prati kretanje tumora u realnom vremenu, prikazuje jasne i precizne i jasne snimke pri velikim brzinama i reprogramira tretman u skladu sa pokretima tumora tijekom postupka. To omogućava precizno usmjeravanje zraka na tumor, istovremeno izbjegavajući okolno tkivo. Sve ove karakteristike omogućavaju povećanje stope uspjeha liječenja karcinoma radioterapijom do 90 posto. Sada je ova tehnologija dostupna pacijentima u bolnici Acıbadem Maslak, u Istanbulu u Turskoj.

Jedna od bitnijih karakteristika uređaja je sposobnost praćenja kretanja tumora u realnom vremenu. To je zato što je moguće da se pacijent nehotice pomijera ili da se unutrašnji organi pomijeraju i miču, npr. zbog disanja,  tijekom postupka. Iako je apsolutno neophodno da pacijent bude u stanju potpunog mirovanja tijekom postupka, ponekad je to nemoguće. Primjerice, bolesnik nehotice udahne i to uzrokuje privremenu promjenu mjesta tumora. Budući da se  zrake kontinuirano usmjeravaju na istu ranije programinu tj isplaniranu točku i ako se tumor pomjeri, zdravo tkivo će se zrakama naći na putu i bit će zahvaćeno zračnjem tj. oštećeno.

˝Ranije su se snimke prikazivale na filmskim pločama pomoću uređaja koji su bili spojeni na radiološki uređaj. Zatim je uslijedila upotreba tomografije. No, nijedna od ove dvije metoda snimanja nije mogla dobro prikazati tumor ili okolno zdravo tkivo. Stoga smo pokušavali vidjeti tumor posrednim načinima ulaskom u dotično područje putem igala i postavljanjem različitih metalnih oznaka. Budući da  postupak nije prikazivao meka tkiva i tumor, prikaz snimki temeljen je na kostima. Novi pak uređaj kombinira MR, trenutno najbolju metodu snimanja, s LINAC uređajem,˝ - objasnio je prof. dr. Enis Özyar, voditelj katedre za Radio-onnkologiju Medicinskog fakulteta Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar i Odjela za radio-onkologiju Acıbadem Maslak bolnice u Istanbulu.

MR LINAC se može primijeniti na sve tumore u tijelu. Ova nova metoda osigurava značajnu dobrobit za bolesnike s rakom pluća, prostate, abdomena, metastaza u jetri i raka gušterače. Prema istraživanju o karakteristikama MR-LINAC-a, najuspješniji rezultati su postignuti kod slučajeva raka gušterače. Navodi se da je korištenjem nove metode stopa uspjeha liječenja porasla sa 10% na 90%. Ovo postignuće, koje se može opisati kao revolucionarno u liječenju,  smatra se primjenjivim i na druge tumore. Osiguranjem da se zadnja lokacija tumora trenutno otkrije, praćenje dakle položaja tumora u realnom vremenu, MR Linac metoda omogućava da se do maksimuma poveća doza zračenja koja se primjenjuje na tumor. Ovo, pak, povećava stopu uspjeha u liječenju.

Više informacija pronađite na linku:  

https://www.acibademinternational.com/technology/mridian-viewray/

 


Reci što misliš!