Sci-Tech

poruka ministra

Prvi kirurški robotski sustav uskoro u Hrvatskoj

Prvi kirurški robotski sustav uskoro u Hrvatskoj
Igor Soban/PIXSELL

Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je u petak da prvi kirurški robotski sustav za operaciju karcinoma prostate stiže u Hrvatsku za nekoliko dana, a trebao bi pridonijeti poboljšanju ishoda liječenja te bolesti od koje godišnje u Hrvatskoj umre oko 900 muškaraca.

Ministar je to najavio na 6. znanstvenom sastanku posvećenom tumorima prostate, koji je u petak održan u HAZU-u u organizaciji Akademijina Razreda za medicinske znanosti i Hrvatskog društva za urološku onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora, a na njemu je sudjelovalo i šest stručnjaka s američke klinike Mayo.

"Karcinomi prostate danas se u svijetu u 90 posto slučajeva operiraju robotskom tehnikom", rekao je Kujundžić istaknuvši kako će to uskoro biti moguće i u Hrvatskoj.

Robot stoji oko 15 milijuna kuna, a prije šest mjeseci za njegovu nabavku osigurana su sredstva iz EU fondova. Bit će smješten u KBC-u Zagreb gdje se osniva Nacionalni robotski centar, koji bi trebao početi raditi u proljeće iduće godine. 

Karcinom prostate po pojavnosti je drugi karcinom kod muškaraca u Hrvatskoj, istaknuo je ministar i najavio da će Nacionalni program ranog otkrivanja raka prostate obuhvatiti mnoge mjere, od čimbenika rizika i ranoga otkrivanja do raznih oblika liječenja.


Reci što misliš!