Sci-Tech

izvrsna postignuća

Tri "medicinska Oscara" za hrvatske liječnike

Tri
Nel Pavletić/PIXSELL

Na međunarodnom natjecanju za medicinska istraživanja International Medis Awards for Medical Research, poznatijem kao "medicinskom Oscaru", održanom u četvrtak u Sarajevu, nagrade su dobila tri hrvatska liječnika, oftalmolog Ivan Škegro, ginekolog Miro Šimun Alebić i pedijatar Mario Ćuk, priopćio je organizator dodjele nagrada.

Farmaceutska tvrtka Medis petu godinu zaredom raspisuje međunarodni natječaj i dodjeljuje nagrade, a cilj je nagraditi izvrsna medicinska postignuća u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Ove godine uvjeti su bili nešto stroži nego prethodnih,  tako da se na natječaju moglo sudjelovati sa znanstveno-istraživačkim radovima koji su predstavljeni člankom objavljenim u afirmiranim znanstvenim publikacijama s faktorom utjecaja (Impact Factor) iznad 1,5.

Pobjednik u kategoriji oftalmologije Ivan Škegro iz KBC-a Zagreb u svojem stručnom radu bavio se istraživanjem kako vratiti vid pacijentima s transplantacijom leđne moždine kod kojih se mogu pojaviti teški problemi s vidom. To stanje, koje se skraćeno naziva GVHD, riješio je presađivanjem amnijske ovojnice majki koje su rodile carskim rezom na oko pacijenata.

Na terapijskom području ginekologije žiri je priznanje dodjelio ginekologu Miri Šimunu Alebiću iz Rodilišta i poliklinike Podobnik u Zagrebu, koji proučava neplodnost. Također je istraživao kod kojih su pacijentica s neplodnošću do sada poznati markeri ovarijske rezerve nepouzdani, i tako je stručnjacima za reprodukciju omogućio definiranje tih bolesnica te izbor najboljeg oblika liječenja.

Pedijatrija je već pet godina najzastupljenije terapijsko područje na International Medis Awards, a ovogodišnji pobjednik je pedijatar Mario Ćuk s KBC-a Zagreb, koji se u svom stručnom članku posvetio anhidrotičnoj ektodermalnoj displaziji, rijetkoj bolesti s imunološkom deficijencijom. Time je pridonio boljoj dijagnozi i liječenju te izuzetno rijetke nasljedne bolesti i spriječio smrt jednoga dječaka, koji je zbog iste bolesti već izgubio brata i sestru.

Hrvatska je prošle godina bila pri samome vrhu natječaja sa četrdeset prijavljenih znanstveno-istraživačkih radova, a u protekle četiri godine imala je osam pobjednika, ističe organizator dodjele nagrada.


Reci što misliš!