Sci-Tech

hakom

Koliko ćemo plaćati? Odredili nove cijene za pozive i poruke

Koliko ćemo plaćati? Odredili nove cijene za pozive i poruke
Designed by Freepik

Iz HAKOM-a kažu da je najznačajnija novost da se regulira maloprodajna cijena telefonskih poziva i poruka koje se upućuju unutar država članica Europske unije.

Vijeće ministara EU-a za promet, telekomunikacije i energetiku potvrdilo je akte prema kojima se regulira cijena telefonskih poziva i SMS poruka unutar država članica i prema kojima će maksimalno dopuštene cijene iznositi 0,19 eura po minuti za pozive te 6 eurocenti po poruci, izvijestio je HAKOM u utorak.

- Za krajnje korisnike najznačajnija je novost da se regulira maloprodajna cijena telefonskih poziva i SMS poruka koje se upućuju unutar država članica Europske unije. Regulirane će biti maloprodajne cijene koje se naplaćuju potrošačima, odnosno fizičkim osobama koje usluge koriste za svrhe koje nisu trgovačke, obrtničke ili profesionalne. Maksimalno dopuštene cijene iznosit će 0.19€ po minuti za pozive te 0.06€ po jednoj SMS poruci. Ove cijene ne uključuju PDV - piše u HAKOM-ovu priopćenju.

Regulacija maloprodajnih cijena telefonskih poziva i SMS poruka primjenjivat će se od 15. svibnja 2019. godine, a HAKOM će prije primjene regulacije upoznati krajnje korisnike s detaljima.

Ostale odredbe koje zakonik donosi trebaju tek biti prenesene u nacionalna zakonodavstva država članica, nakon čega će se primjenjivati u praksi, a države članice imat će rok od dvije godine za prenošenje odredbi.

Između brojnih novosti koje zakonik donosi ističu se mjere kojima se potiču investicije u mreže vrlo velikog kapaciteta, odredbe o dodjeli radiofrekvencijskog spektra kojima se nastoji ubrzati razvoj 5G mreže te odredbe o simetričnoj regulaciji pristupa mrežama, kojima se želi ojačati tržišno natjecanje.

U odnosu na prava krajnjih korisnika, predviđa se uspostava jedinstvenog seta pravila zaštite prava krajnjih korisnika unutar cijele EU, pri čemu države neće moći propisivati ni strože niti blaže mjere. Za države članice koje imaju strože mjere zaštite predviđa se prijelazno razdoblje u kojem mogu te mjere zadržati na snazi. Također se predviđa djelomično proširenje odredbi o zaštiti krajnjih korisnika i na usluge koje nisu tradicionalne komunikacijske usluge, kao što su OTT usluge koje se pružaju putem interneta, poput npr. aplikacija za slanje poruka.

HAKOM kao novost ističe i odredbe o jedinstvenom europskom broju za hitne slučajeve (112). Države članice imat će obvezu uspostave javnog sustava za obavještavanje o opasnostima, putem kojeg će se korisnicima na njihove mobilne telefone slati obavijesti o prirodnim katastrofama ili drugim značajnim opasnostima u području u kojem se nalaze. 


Reci što misliš!