Sci-Tech

16. prosinca

Komet Wirtanen i zvijezde padalice uljepšat će treću nedjelju došašća

Komet Wirtanen i zvijezde padalice uljepšat će treću nedjelju došašća
Pixsell

Komet Wirtanen u nedjelju će se najviše približiti Zemlji i budu li vremenski uvjeti povoljni ponuditi jedan od najljepših prizora u zadnjih 30 godina, najavili su znanstvenici.

Ponajprije će noću s četvrtka na petak na nebu biti uočljivi meteorski roj Geminida, nalik ljetnim 'suzama sv. Lovre', a za vikend stiže svjetlo kometa 46P/Wirtanen.

Geminide je moguće promatrati golim okom s time da treba barem 30 minuta biti u tami kako bi se oči prilagodile.

Wirtanen, od milja nazvan i Božićni komet, očekuje se u blizini Zemlje u noći 16. prosinca

"Ako to vremenski uvjeti dopuste, ta nebeska pojava bit će u obliku maglice na tamnome nebu bez Mjeseca", navodi Pariški opservatorij u priopćenju.

Komet Wirtanen tada će se nalaziti 12 milijuna kilometara od Zemlje i biti vidljiv u blizini Plejada u konstelaciji Bika.

Kometi su rahle tvorevine smrznutih tvari, leda s prašinom. Kada se približe Suncu jezgra im se zagrijava, isparava u obliku mlazova i ovija atmosferom, iz koje se izdvaja plinovito-prašni rep. Zbog pojave repa, komet se pučki naziva zvijezdom repaticom.

Za promatranje Wirtanena trebalo bi imati dalekozor ili teleskop, upozoravaju stručnjaci. Da bi se povećali izgledi za uspjeh, stručnjaci preporučuju promatračima da se udalje od gradske svjetlosti i odu u prirodu, ponajbolje u blizinu mora  ili planina. 

Komet 46P/Wirtanen otkriven je 1948. u Opservatoriju Lick u Kaliforniji i dobio je ime po stručnjaku koji ga je uočio Carlu A. Wirtanenu.

Isprva je Europska svemirska agencija (ESA) planirala upravo na Wirtanen poslati svemirsku letjelicu Rosettu i njezinu sondu Philae u svrhu istraživanja kometa,  no naknadno je odabran komet 67P/Čurjumov-Gerasimenko.


Reci što misliš!