Sci-Tech

eksperiment je uspio

Revolucija za čovječanstvo: Prve biljke proklijale na Mjesecu!

Revolucija za čovječanstvo: Prve biljke proklijale na Mjesecu!
thinkstock

Biljke su astronauti uspjeli uzgojiti na Međunarodnoj svemirskoj postaji, ali nikada do sada na Mjesecu.

Na Mjesecu su proklijale sjemenke koje je kineska misija Chang'e-4 ponijela sa sobom, objavila je Kineska nacionalna svemirska agencija, a prenosi BBC.

Ovo je prvi puta da je bilo kakva biološka tvar izrasla na Mjesecu, a to bi mogao biti značajan korak prema dugoročnom istraživanju svemira. Biljke su astronauti uspjeli uzgojiti na Međunarodnoj svemirskoj postaji, ali nikada do sada na Mjesecu.

Isto bi se moglo pokušati u drugim svemirskim misijama, primjerice na Mars. To bi značilo da bi astronauti mogli koristiti hranu iz vlastitog uzgoja u svemiru, smanjujući time potrebu da se vrate na Zemlju kako bi se ponovo opskrbili namirnicama.

Kineski državni mediji objavili su u utorak da su iz sjemenki pamuka niknule prve biljčice, a službeni glasnik vladajuće Komunističke stranke Kine, People's Daily, objavio je na Twitteru i prve fotografije izdanaka. Pritom je napisao kako je to "bio prvi biološki eksperiment čovječanstva na Mjesecu".

Fred Watson, astronom, rekao je za BBC da su to jako dobre vijesti.

"Ovaj uspjeh ukazuje na to da možda u budućnosti neće biti nekih nepremostivih problema za astronaute da uzgajaju u kontroliranim uvjetima vlastite usjeve na Mjesecu", dodao je Watson.

"Postoji veliko zanimanje za postavljanjem baze na Mjesecu, koja bi mogla služiti kao stajalište prilikom letova na Mars jer je relativno blizu Zemlje", objasnio je.

Osim toga, pamuk bi se, primjerice, mogao koristiti za odjeću, dok bi krumpir mogao biti izvor hrane za astronaute, a uljana repica za ulje.


Reci što misliš!