Sci-Tech

odluka je pala

Facebook obrisao stotine korisničkih računa povezanih s Rusijom

Facebook obrisao stotine korisničkih računa povezanih s Rusijom
Davor Javorović/PIXSELL

U najnovijem valu borbe protiv lažnih vijesti Facebook je obrisao stotine stranica, grupa i korisničkih računa povezanih s Rusijom, a za koje tvrdi da su bili dio dvije velike operacije dezinformiranja.

Iz Facebooka su priopćili da su se odlučili na ovaj potez nakon što su otkrivene dvije mreže koje su djelovale na koordinirani neautentičan način na Facebooku i Instagramu.

Načelnik odjela za cyber sigurnost u Facebooku Nathaniel Gleicher, naveo je u blogu da je jedna mreža djelovala u zemljama središnje i istočne Europe dok se druga fokusirala na Ukrajinu.

"Nismo pronašli nikakvu vezu između tih operacija, ali one su koristile sličnu taktiku stvaranjem mreže računa za obmanjivanje drugih o tome tko su i što rade", rekao je Gleicher.

"Neprestano radimo na otkrivanju i zaustavljanju tog tipa aktivnosti jer ne želimo da se naše usluge koriste za manipuliranje ljudima", dodao je.

Ljudi koji su vodili korisničke račune predstavljali su se kao nezavisni izvori informacija i ostavljali poruke protiv NATO-a i o prosvjednim pokretima. Gleicher je naveo kako je jedna mreža od 364 stranice i naloga bila povezana sa zaposlenima medijske agencije Sputnik.

Sputnik je pak naveo da je tim potezom zahvaćeno 364 stranica povezanih s njima, a ovaj potez tumače kao potpuno političku odluku i cenzuru.

Facebook se prije dvije godine upleo u skandale i optužen je da je predao osobne podatke desetaka milijuna korisnika, bez njihovog znanja Cambridge Analytica (CA) britanskoj tvrtci za analizu podataka koja je među ostalim radila za Donalda Trumpatijekom predsjedničke kampanje 2016.

Nakon što je Facebook priznao da je podcijenio manipulacije tijekom tih izbora, američka skupina namjerava pokazati da poduzima mjere bolje zaštite korisnika.


Reci što misliš!