Sci-Tech

velika trojka

Intel, AMD i Nvidia – što nam ove tri velike firme spremaju u 2019. godini?

Intel, AMD i Nvidia – što nam ove tri velike firme spremaju u 2019. godini?

Što se tiče računalnih komponenti možemo reći da je prošla godina bila vrlo uspješna. AMD, Intel i Nvidia – sve ove tri velike firme na tržišta su izbacili svoje velike linije proizvoda. Svaka od tih linija više je nego uspješno vladala svojim dijelom tržišta.

Odakle prvo početi?

Možemo od AMD-a i njegovih drugih generacija Ryzen i Threadripper procesora. Kao što znamo, svaki od procesora iz tih serija pokazao nam je da je moguće imati nespojivo- odlične performanse po prihvatljivoj cijeni. U isto vrijeme Nvidia je na tržište izbacila Turing i neke od najboljih grafičkih kartica koje smo dosad imali prilike vidjeti.

Pitate se što je sa Intelom? Intel naravno nije ostao besposlen, iako je ostvario polovičan uspjeh. Naime Intel je u prošloj godini na tržište izbacio čak četiri različite mikroarhitekture. Ipak, sve u svemu može se reći da je prošla 2018. godina bila vrlo uspješna za svake od ovih velikih firmi.

Kako će izgledati ova godina? Može li bolje? Hoćemo li konačno imati prilike vidjeti 7-nanometarske procesore koji će konačno biti dostupni i na računalima? Što će učiniti AMD? Kako će izgledati Nvidia Turing grafičke kartice srednjeg i niskog ranga? Nešto više o tome u nastavku članka!

AMD u 2019. godini

Godinama je AMD bio viceprvak i u svijetu grafičkih kartica i u svijetu procesora. No, s obzirom na to da sada AMD prodaje dvostruko više procesora od Intela, stvari su se promijenile i AMD sada ulazi na tržište kao dominantniji u odnosu na svoje konkurente.

Treća generacija Ryzen procesora

Ryzen 3000 serija grafičkih procesora su sigurna stvar za ovu godinu. Neka šuškanja čak govore u prilog tomu da AMD za ovu godinu sprema zvijerke od 16 jezgri i osnovnog radnog takta od 4.7 GHz. Iako ovo još uvijek nije u potpunosti potvrđeno svakako dobro zvuči. Druge pak glasine govore u prilog tomu da AMD u ovoj godini planira naveliko s proizvodnjom procesora arhitekture 7 nanometara. Ovo sugerira da ćemo u 2019. godini vidjeti po performansama još bolje procesore (samo se nadamo da cijena tih procesora neće previše skočiti).

Treća generacija Threadrippera

Ako je suditi prema tradiciji koja sada već traje nekoliko godina vrlo je vjerojatno da bi AMD ovog ljeta mogao na tržište izbaciti novu seriju Threadripper procesora. Curenje informacija govori o ”Castle Peak” arhitekturi koja ide nakon AMD Ryzen Threadripper procesora druge generacije (koja će se zasigurno zasnivati na istom Zen 2 kao što je slučaj kod Ryzena treće generacije).

AMD Vega od 7 nanometara

AMD Vega grafičke kartice izrađene na arhitekturi od 7 nanometara po svemu sudeći su idući korak u Vega seriji grafičkih kartica namijenjenih profesionalcima i kreativcima koji od grafičkih procesora zahtijevaju nešto više. Već smo vidjeti informacije vezane uz Vega grafičke kartice od 7 nm, što nam govori da bismo vrlo vjerojatno u nastavku ove godine na tržištu mogli vidjeti AMD Vega II seriju.

AMD Navi

Kada govorimo o grafičkim karticama i procesorima jasno je da ne mogu svi modeli biti za iste potrebe. Iz tih razloga grafičke kartice i procesori se i dijele na nekoliko različitih razreda.

Što je sa grafičkim karticama za ”casual” ili svakodnevne korisnike? Znamo da je Nvidia na tržište izbacila Turing seriju grafičkih kartica (čije cijene su dosta visoke). S obzirom na to nadali smo se da će AMD uskoro na tržište izbaciti svoju seriju grafičkih kartica istog ranga i da će na taj način Nvidia dobiti konkurenciju na tom polju. Neke od glasina koje smo imali prilike vidjeti i čuti govore u prilog tomu da AMD ove godine planira na tržište izbaciti RX 3080 model (koji bi se trebao natjecati s Nvidia-inom GeForce RTX 2070). Ako se ovo ispostavi kao istina, to će značiti da će ova godina biti vrlo zanimljiva u svijetu grafičkih kartica.

Intel u 2019.

Intel je za razliku od konkurenata dosta misteriozniji tako da nemamo baš puno informacija o ovom proizvođaču procesora i grafičkih kartica. Poznato je da i Intel nešto sprema, ali što točno, to se zasad ne zna.

Nova serija procesora?

Prije nekoliko mjeseci na tržištu se pojavila serija procesora pod nazivom Coffee Lake. Kao što znamo, nova serija donijela je ”tri u jednom”, odnosno po prvi puta smo imali prilike vidjeti velik broj jezgri, velik broj threadova i visok radni takt, zbog čega je Intelov Core i9-9900K jednostavno otpuhao bilo kakvu konkurenciju. Osim toga, već godinama očekujemo 10-nanometarski Cannon Lake procesor i očekujemo da će ova godina biti godina u kojoj će nam Intel napokon ostvariti svoje želje.

Više procesora za prijenosna računala

Unatoč Intelovoj devetoj generaciji Coffee Lake Refresh procesora koji su na tržište izašli u listopadu prošle godine i dalje vidimo da Intel na tržište izbacuje procesore iz svoje osme generacije, odnosno Kaby Lake Refresh. Ono što očekujemo jest da Intel u nastavku ove godine na tržište izbaci nove procesore za prijenosna računala.

Intelove grafičke kartice

Intel je već pokazao da na tržište želi izbaciti svoju seriju grafičkih kartica, što je dobro, jer što više grafičkih kartica postoji na tržištu, tim bolje! Iako je Intel dao do znanja kako tu seriju planira izbaciti tek 2020. godine, nije nevjerojatno da bismo i ove godine mogli vidjeti neke modele ili barem detalje vezane uz nove, predstojeće modele. Ipak, na detaljnije informacije o tome moramo pričekati.

Nvidia u 2019.

Nvidia se u prošloj godini dosta ”isprsila” tako da je teško za nadati se da će se nešto takvo slično ponoviti i u ovoj godini. Ako se sjećamo, Nvidia je prošle godine na tržište izbacila dvije serije grafičkih kartica – Turing za potrošačke potrebe i Volta za profesionalce i entizijaste. Hoće li Nvidia i ove godine izbaciti novu seriju? Teško. Ipak, ono što očekujemo jest to da Nvidia, kako vrijeme bude prolazilo, dodatno ”osnaži” već postojeće serije.

Više Turing ”desktop” grafičkih kartica

Nvidia-ina Turing serija koja danas postoji je vrlo skupa, tako da se nadamo da će cijene Turing grafičkih kartica u ovoj godini biti barem malo niže. Uz to, nadamo se i da će se na tržištu pojaviti još koja Turing ”grafa” (vijesti o RTX 2060 su zasad samo glasine, no ne bismo imali ništa protiv da se ispostavi da su te glasine zapravo najava). Sve u svemu, ako se pojave nove Turing grafičke kartice, logika nalaže da bi postojećim cijena trebama barem malo pasti. Ili ne? Ne sumnjamo da će i ova godina biti vrlo zanimljiva i da će nam ”velika trojka” i u 2019. pripremiti nova iznenađenja!


Reci što misliš!