Sci-Tech

telekomunikacije

Za jačanje postojećih mreža na natječaj Hakoma javili se Tele2 i A1 Hrvatska

Za jačanje postojećih mreža na natječaj Hakoma javili se Tele2 i A1 Hrvatska
Designed by Freepik

Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (Hakom) pristigle su dvije ponude na natječaju za tri preostala bloka frekvencija za mreže pokretnih komunikacija, a predali su ih operateri Tele2 i A1 Hrvatska, izvijestio je Hakom u srijedu.

U Hakomovu priopćenju kaže se da su u postupku javne dražbe za tri preostala bloka frekvencija, u frekvencijskome pojasu 1920-1980/2110-2170 MHz, namijenjenom za mreže pokretnih telekomunikacija, ponude predali A1 Hrvatska i Tele2, s tim da su predmet dražbe bila tri frekvencijska bloka od 2x5 MHz u radiofrekvencijskom spektru 1965 – 1980/2155 - 2170 MHz.

Frekvencijama se pokriva područje Hrvatske na vremensko razdoblje do 22. prosinca 2024., a služe za jačanje postojećih mreža.

Riječ je inače o javnoj dražbi za ukupno 30 MHz koji trenutno nisu dodijeljeni.

Ciljana svota koju je Hakom namjeravao prikupiti tim natječajem bila je 72 milijuna kuna, pa je već sada jasno da su ta predviđanja premašena za 50-ak posto.

Konačna odluka Hakoma o dodjeli dozvola uslijedit će nakon analize i provjere ponudbene dokumentacije, što se očekuje u prvoj polovici veljače ove godine. Spomenuti natječaj spominje se i kao pilot projekt za buduće natječaje koji će se odnositi za 5G mrežu


Reci što misliš!