Sci-Tech

Košarka, NBA liga

Hardenova eksplozija u Madison Square Gardenu

Hardenova eksplozija u Madison Square Gardenu
Twitter / @HoustonRockets

James Harden je postigao 61 koš u pobjedi Houstona 114-110 na gostovanju kod New Yorka u Madison Square Gardenu te tako nastavio svoj niz utakmica s 30 i više koševa koji traje već 21 dvoboj, a postao je tek peti NBA igrač koji je više od jednom postigao 60 koševa na jednoj utakmici.

Harden je do 61 koša došao zakucavanjem 3.8 sekundi prije isteka vremena, čime je potvrdio pobjedu Rocketsa. Harden je iz igre gađao 17/38, pogodio samo pet trica iz 20 pokušaja, ali je ubacio 22 od 25 slobodnih bacanja. Tome je dodao 15 skokova, pet osvojenih lopti i četiri asistencije.

Najbolji igrač Houstona je ušao u ekskluzivno društvo igrača koji su barem dvaput na NBA parketima ubacili 60 i više koševa. Visoko na čelu te ljestvice je Wilt Chamberlain s 32 takve utakmice, a na popisu su još Kobe Bryant (6), Michael Jordan (4), Elgin Baylor (3) i od sinoć James Harden (2).

Wilt Chamberlain je daleko ispred Hardena i po broju uzastopnih utakmica s 30 ili više koševa, iako i sadašnja Hardenova serija od 21 dvoboja, koju je započeo 8. prosinca, djeluje impresivno. No, Chamberlain je imao čak tri niza koja su bila duža od Hardenovog. Rekord mu je 65 utakmica s 30 i više poena, a imao je i serije od 31 te 25 dvoboja s takvim učinkom.

Koliko god Hardenova predstava u legendarnom Madison Square Gardenu bila na neki način povijesna, bez pomoći Erica Gordona Houston je lako mogao ostati bez pobjede u dvoboju s Knicksima. Naime, Gordon je bio ključni igrač u završnici, u kojoj je domaća momčad 20 sekundi prije kraja vodila 110-109. No, tada je Gordon prvo ubacio tricu za 112-110, a potom i izbio loptu koju je Harden pokupio i zakucao za končanih 114-110.

U momčadi New Yorka najbolji je bio 'novak' Alonzo Trier koji je iskoristio svoju priliku te ubacio 31 koš uz 10 skokova. Takvu priliku nisu dobili Mario Hezonja i Enes Kanter koji su ostali na klupi u ulozi navijača.

Momčad Indiane ostvarila je veliku domaću pobjedu 110-106 protiv Toronta, ali su osjećaji nakon dvoboja bili pomiješani zbog teške ozljede Victora Oladipa. Najbolji igrač Pacersa je u 20. minuti dvoboja pokušao zaustaviti kontranapad Raptorsa, kad mu je desno koljeno popustilo. Nema sumnje da je ozljeda ozbiljne naravi, jer je fizioterapeut Indiane odmah prekrio Oladipovo ozlijeđeno koljeno, a najbolji igrač Pacersa je na nosilima odvezen s terena. Težina ozljede bit će poznata nakon što u četvrtak bude napravljen pregled magnetskom rezonancom, ali vrlo je vjerojatno da je za Oladipa ova sezona izgubljena.

Pacersi su u napetoj završnici došli do pobjede u kojoj je najbolji igrač domaće momčadi bio Thaddeus Young s 23 koša i 15 skokova. Darren Collison je ubacio 17 poena, a Bojan Bogdanović je uz 16 koševa i šut 5/11 imao četiri asistencije, dvije asistencije i jednu osvojenu loptu. Myles Turner je gospodario reketom s 13 koševa, 10 skokova i četiri blokade.

Kod gostiju, koji su igrali bez Kawhija Leonarda, najbolji su bili Serge Ibaka s 23 koša i 11 skokova te Kyle Lowry s 20 poena i sedam asistencija.

Veliku priliku za gostujuću pobjedu propustili su San Antonio Spursi koji su dvije i pol minute prije kraja vodili 120-112 protiv Philadelphije, ali su 76-ersi serijom 10-0 došli do preokreta i važne pobjede.

Joel Embiid je ubacio 33 koša uz 19 skokova, a Ben Simmons je došao do novog 'triple-double' učinka s 21 košem, 15 asistencija i 10 skokova. J. J. Reddick je postigao 19 koševa gađajući za tricu 6/13. Kod San Antonija je najbolji bio DeMar DeRozan s 26 koševa i devet skokova.

Važnu domaću pobjedu ostvarila je i Utah koja je u Salt Lake Cityju nadigrala Denver sa 114-108. Donovan Mitchell je predvodio Jazz s 35 koševa, šest skokova i šest asistencija te po dvije osvojene lopte i blokade. Ricky Rubio je ubacio 17, a Jae Crowder i Rudy Gobert po 15 poena, čemu je francuski centar dodao 10 skokova i tri blokade. Nikola Jokić je za Nuggetse ubacio 28 poena uz 21 skok i šest asistencija, a Will Burton je ubacio 22 koša.


Reci što misliš!