Sci-Tech

tehnologija

Kriminalci koriste Fortniteovu virtualnu valutu za pranje novca

Kriminalci koriste Fortniteovu virtualnu valutu za pranje novca
Thinkstock/ILUSTRACIJA

Fortnite je jedna od najpopularnijih video igara današnjice, što potvrđuje činjenica da tijekom protekle godine uprihodila tri milijarde američkih dolara te privukla 200 milijuna igrača diljem svijeta. Cyberkriminalci su prepoznali potencijal igre i shvatili da ju mogu iskoristiti za svoje prljave poslove.

Kriminalci su počeli koristiti Fortniteovu virtualnu valutu V-bucks za pranje novca. Pomoću ukradenih kreditnih kartica, ilegalci kupuju V-buckse u službenim trgovinama Epic Gamesa, te ih masovno preprodavaju po sniženim cijenama na dark webu. Zarađeni novac prebacuju suradnicima u druge države, koje oni pretvaraju u stvaran novac. Jednom kada virtualna valuta postane stvarna, nemoguće joj je ući u trag.

Operacije za pranje novca funkcioniraju na engleskom, kineskom, španjolskom, arapskom i ruskom jeziku, a samo tijekom rujna i listopada 2018., tvrtka Zerofox objavila je 53 tisuće upozorenja na Fortnite prevare.

Perači novca mame igrače koji traže načine na koje jeftinije mogu kupovati V-buckse tako što oglašavaju V-bucks generatore, a od potencijalnih žrtava zauzvrat traže informacije poput korisničkih imena, lozinki i podataka s kreditnih kartica. Nerijetko ih targetiraju i putem društvenih mreža.

Predmeti s Fortnitea su u 60 promatranih dana prošle godine donijeli više od 25 tisuća američkih dolara kroz procese kupoprodaje. Zasad nije jasno koliku zaradu ostvaruju kriminalci.

V-buckse se u igri mogu trošiti na kozmetiku, odijela i slične predmete. Nije dopušteno nabavljanje predmeta koji bi vam dali prednost u odnosu na druge gamere. Također je zabranjena kupovina izvan službene trgovine.

Iz Epic Gamesa, tvorca Fortnitea, pozvali su igrače da zaštite svoje račune uključivanjem dvostupanjske zaštite, izbjegavanjem dijeljenja podataka o korisničkom računu s drugima te korištenjem snažnih, jedinstvenih lozinki.

 

Reci što misliš!