Sci-Tech

nova saznanja

Kod djece začete potpomognutom oplodnjom nema veće opasnosti od razvoja raka

Kod djece začete potpomognutom oplodnjom nema veće opasnosti od razvoja raka

Kod djece začete potpomognutom oplodnjom, metodom izvantjelesne oplodnje (IVF) ili intracitoplazmatskom injekcijom spermija (ICSI), nema većeg rizika od obolijevanja od raka u odnosu na prirodno začetu djecu, navodi se u novoj studiji.

Nizozemski su znanstvenici između 1980. i 2001. godine pregledali niz podataka o djeci začetoj IVF-om ili ICSI-em te su ih usporedili s onima koji se odnose na prirodno začetu djecu. 

Ustanovljeno je da kod 'umjetno' začete djece ne postoji povećana opasnost od razvoja raka u odnosu na njihove vršnjake začete prirodnim putem. Dakle, opasnost nije ništa veća u odnosu na globalnu populaciju, a studija je važna jer su dosad bili poznati proturječni rezultati raznih istraživanja.  

Zaključak nizozemskih stručnjaka objavljen je u Human Reproduction, jednom od vodećih svjetskih časopisa o reproduktivnoj medicini. 

Uzorak na temelju kojega je provedena studija bio je vrlo velik. Znanstvenici su obradili podatke o oko 47.000 djece, od kojih je 24.000 začeto IVF-om ili ICSI-em u jednoj od 12 nizozemskih klinika. 13.000 začeto je prirodnim putem, a nešto manje od deset tisuća prirodnim, ali pomoću lijekova za poticanje ovulacije. 

Djeca su u ovom istraživanju praćena prosječno do 21. godine života. Riječ je o prvoj studiji ove vrste u kojoj je uspoređen ishod tijekom tako dugoga vremenskog razdoblja, s ponosom je istaknula dr. Flora van Leeuwen, voditeljica studije i šefica Odjela za epidemiologiju u amsterdamskom Institutu za rak. 

"Rezultati su ohrabrujući. Omogućit će liječnicima da parove koji razmišljaju o umjetnoj oplodnji još kvalitetnije informiraju o dugoročnoj sigurnosti kada je posrijedi zdravlje njihove djece", kazala je.

Premda su rezultati studije dobra vijest, stručnjaci napominju kako će biti potrebno obaviti i dodatna istraživanja jer je metoda 'umjetne oplodnje' poznata od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, što znači da još nema podataka koji obuhvaćaju čitav životni vijek djece rođene na taj način. 

Rak u djece i mladih rijedak je i pogađa manje od jedan posto slučajeva na globalnoj razini.


Reci što misliš!