Sci-Tech

kontrola

Nekoliko hrvatskih proizvoda testirano je na opasnu tvar, evo rezultata

Nekoliko hrvatskih proizvoda testirano je na opasnu tvar, evo rezultata

Kako bi provjerili prisutnost akrilamida u hrani, slovenska udruga za zaštitu potrošača testirala je 21 proizvod dostupan na susjednom tržištu. Rezultati testa pokazali su da je većina uzoraka u skladu s propisanim vrijednostima, a trećina ih je bila na granici ili s vrijednostima malo većima od dopuštenih.

Slovenci su na testiranje stavili nekoliko skupina proizvoda inače poznatih po prisutnosti akrilamida, tvari koje nastaju prilikom termičke obrade namirnica, posebno pri prženju i pečenju, a koje su posebno štetne za zdravlje.

Krumpirov čips, keksi, piškote, hrana za djecu i dojenčad, instant i obična kava, krekeri, medenjaci i drugi samo su neki od uzoraka koji su prošli kroz akreditirani laboratorij, a među njima našla su se i tri proizvoda domaćih proizvođača - Podravkini Lino dječji keksi te Kviki štapići, kao i Abeceda keksi tvornice Karolina iz Osijeka.

Sva tri proizvoda pritom su ocijenjena najvećom ocjenom vrlo dobar, sugerirajući da je prisutnost akrilamida u tim proizvodima dosta daleko od maksimalno dopuštene količine, a najveći problemi zatečeni su u skupini proizvoda krekeri, u kojima su vrijednosti bile blizu maksimalno dopuštenih mikrograma po kilogramu.

“Ovo je najrizičnija skupina jer krekere rado jedu djeca, posebno oni mlađi od tri godine”, poručili su iz Zveze potrošnikov Slovenije. U skupini krekera pritom je testirano sedam proizvoda, najbolju ocjenu dobili su Podravkini štapići, a ocjenu dobar dobio je proizvod Spar baby kreker.

Proizvodi Stark prima štapići, krekeri Lumpi, grisini s bučinim sjemenkama, krekeri Soletti te Bobi štapići dobili su najgore ocjene na testu, kategoriju “manjkavo” zbog previsoke razine akrilamida.

Novac.hr


Reci što misliš!