Sci-Tech

u skoroj budućnosti

2021. nam stiže internet iz svemira

2021. nam stiže internet iz svemira
PHOTOS.COM

Britanska tehnološka kompanija OneWeb uspjela je pribaviti pokoju milijardu dolara novog kapitala. Njime žele ubrzati uspostavu globalne mreže za superbrzi širokopojasni pristup internetu uz pomoć satelita.

2021.

To znači da je pokretanje mreže 2021. g. sada “neizbježno”, poručili su iz OneWeba.

Prikupili su kapital nakon što su u veljači uspješno lansirali svoje prve satelite koji će sve to omogućiti.

Nakon najnovijeg kruga prikupljanja potrebnog novca OneWeb raspolaže s ukupno 3,4 milijarde dolara. To su pribavili od ulagača kao što su japanski tehnološki div Softbank, Virgin Group, Coca-Cola i Qualcomm.

U OneWebu navode kako će zahvaljujući tom kapitalu do kraja godine početi mjesečno lansirati i po 30 satelita. Oni će u konačnici biti raspoređeni tako da omogućuju pristup internetu diljem cijelog svijeta.

Kako bi uspjeli u naumu, u nisku orbitu oko Zemlje će na visini do 2 tisuće kilometara od Zemljine površine morati lansirati 650 satelita. Njihova konačna brojka bi mogla dosegnuti i oko 2 tisuće.

INTERNET ZA SVE

To će biti najveći program lansiranja satelita u povijesti, poručuju iz kompanije. OneWeb tako konkurira SpaceX-u, koji ima sličnih planova.

Ideja je donijeti internet u one dijelove svijeta koji nemaju širokopojasnoga pristup mreži ili im je usluga pristupa neujednačena.

Osnivač OneWeba, Greg Wyler, izjavio je kako mu je cilj pomoći ljudima iz zemalja u razvoju.

“Ako pogledate ekonomije u nastajanju gdje nema pristupa internetu ili gdje je on jako ograničen, općenito ćete vidjeti siromaštvo”, rekao je Wyler.

“Problemi sa zdravstvenom skrbi, rodna neravnopravnost i slično, svi problemi imaju isti korijen – ljudi nemaju prilike učiti, izvući se iz siromaštva i izgraditi svoje zajednice. Zato je umrežavanje tako bitno”, naglasio je.

Geek.hr

 


Reci što misliš!