Sci-Tech

DxOMark i KAMERE NA MOBITELIMA

Trebamo li davati previše važnosti DxOMark rezultatima testova kamere na mobitelima?

Trebamo li davati previše važnosti DxOMark rezultatima testova kamere na mobitelima?
Sanja ledinek

Ekipa Phone Arena objavila je rezultate blind testa kamera: Galaxy S10 + vs iPhone XS vs Huawei P30 Pro. Rezultati bi vas mogli iznenaditi s obzirom na DxOMark pozicioniranje kvalitete njihovih kamera.

Kao rezultat Phone Arena blind testa kamera Galaxy S10 + vs iPhone XS vs Huawei P30 Pro u sedam usporedbi, pet puta prvo mjesto pripalo je Galaxy S10 + i  dva puta iPhone XS.  Gdje je Huawei  P30 Pro? Doživio je  fijasko.  Barem u ovom testu.  Dnevne fotografije snimljene njegovim kamerama dobile su  između 10 - 20 % glasova.

foto: screenshot

Sada se opet otvara pitanje jesu li baš toliko bitne ocjene DxOMark, ako je korisnička percepcija  " dobre kvalitetne”  fotografije nešto sasvim drugo od mjerila?  Idemo pokušati naći odgovor.

Svi znamo da su kamere  Huawei P30 Pro na DxOMark  ljestvici kvalitetom pozicionirane na prvom mjestu. Također hvale ih recenzenti, a neki čak proglašavaju najboljima na svijetu.  To je malo  pretenciozno jer iapk nisu testirali baš sve uređaje,  a niti  DxOMark  ne uključuje sve pametne telefone u svoje testove. 

Na primjer OPPO  modeli s odličnim kamerama su jedni od njih. Razlog je što Oppo-u  zapravo nije stalo do rezultata DxOMarka. Potpredsjednik  tvrtke Oppo  Shen Yiren, smatra  da jedan specifičan standard nikada nije najbolji način za prosuđivanje kamera. I, jednim djelom je u pravu.

Kako DxOMark testira kamere? 

DxOMark testovima ocjenjuju ekspoziciju, kontrast, dinamički raspon, zasićenost boja, nijanse, ravnotežu bijele boje,  teksturu, šum, automatsko fokusiranje, artefakte itd. Osim toga znatan utjecaj na ukupnu ocjenu donose  zoom i bokeh  elementi zbog kojih kamere  u mnogim slučajevima na kraju gube bez obzira na to koliko bile dobre  u svim ostalim elementima.  Jedan primjer je Pixel 3.  Isto tako zanimljivo je da na ukupnu ocjenu ne utječu čimbenici kao što su crno-bijele fotografije, RAW format i široki objektivi, iako su važni za kvalitetu fotografije.

Ništa manje nije zanemarivo da DxOMark prodaje Analyzer,  svoj kompletan paket softverskih modula za mjerenje kvalitete slike i prilagođavanje hardvera za testiranje i ugađanje.  Dodatno, nude usluge savjetovanja proizvođačima kako da poboljšaju svoje kamere.  Ne možemo se ne zapitati: koliko ovaj softver povećava kompatibilnost  testovima i imaju li tvrtke koje dobivaju savjet od DxOMark bolje mjesto na ljestvici?

Ništa nije tako jednostavno da bi bilo samo crno ili bijelo

Očito tehnički najnaprednija kamera na pametnom telefonu nije nužno najbolja za svakog korisnika. Neki vole stil boje Samsung mobilnih telefona, drugi "plavo nebo" na noćnim fotografijama Huawei P30 Pro, treći su skloniji realnim bojama iPhone. Isto tako ne snimaju svi objekte u pokretu ili koriste zumiranje ili selfije sa zamućenom pozadinom.  Međutim na temelju jedinstvenog testa možemo dobiti uvid u neke vrijednosti.

foto: screenshot

Na kraju bi spomenuli da Huawei nije objavio rezultate za P30,  iako je testiran od strane stručnjaka tvrtke DxOMark. Odgovarajući na pitanje zašto tvrtka nije objavila rezultate testiranja, Yu Chengdong je rekao kako su bili vrlo blizu rezultatu P30 Pro, te je stoga tvrtka odlučila ne objavljivati. Čudno objašnjenje.

Što vi mislite o DxOMark testovima? Jesu li relevantni za vas?


Reci što misliš!