Sci-Tech

novi naziv

Prva fotografirana crna rupa dobila je svoje ime

Prva fotografirana crna rupa dobila je svoje ime
Screenshot

Kolaboracija Event Horizon Telescope (EHT) objavila je prije nekoliko dana nevjerojatnu fotografiju - prvu snimku crne rupe u povijesti. Znanstvena zajednica crnu rupu u galaksiji M87 nazvala je Powehi, javlja CNN.

Powehi je havajska fraza koja znači "ukrašen tamni izvor beskrajnog stvaranja".

S obzirom na to da su se dva teleskopa kojima su znanstvenici uspjeli uhvatiti snimku, odnosno siluetu crne rupe, nalazila na Havajima, astronomi koji su bili uključeni u projekt zamolili su Larryja Kimuru, koji predaje havajski jezik na sveučilištu Havaji u gradu Hilu, da osmisli ime za crnu rupu koja se nalazi u galaksiji M87.

Drevni havajski ep

Kimura je izabrao termin Powehi jer potječe iz drevnog havajskog epa "Kumulipo" koji priča priču o stvaranju svijeta. 

Fraza se sastoji od dva pojma: "Po", koji označava duboki mračni izvor beskrajnog stvaranja, i "wehi" (ili "wehiwehi"), što označava jedan od nekoliko načina na koji je Po opisan u epu.

"Vrlo je velika privilegija za mene i moju lozu koja potječe iz Po nadjenuti havajsko ime prvoj snimljenoj crnoj rupi u povijesti", rekao je Larryj Kimura . "Nadam se da ćemo buduće snimljene crne rupe nastaviti imenovati prema havajskoj astronomiji iz epa 'Kumulipo'."

Snimili horizont događaja - mjesto bez povratka

Kao što smo već pisali na Indexu, kako bi uhvatili obrise, odnosno siluetu crne rupe, astronomi su odlučili snimiti njen horizont događaja. Točka bez povratka nakon koje, kada je se prijeđe, više ništa ne može pobjeći gravitaciji crne rupe, naziva se horizontom događaja. Osim što je horizont događaja vrlo zastrašujuća lokacija u svemiru koju ne biste htjeli posjetiti, on je istovremeno i ključan za vizualizaciju crne rupe.

"Plin koji pada prema crnoj rupi zagrijava se na više od milijardu stupnjeva, zbog čega se horizont događaja može vidjeti kao silueta čiji su veličina i oblik određeni Einsteinovom teorijom“, objasnili su u animaciji EHT-a.

Znanstvenici su nam stoga predstavili svjetlosno zračenje materije koja kruži velikom brzinom na rubu horizonta, oko područja tame koje predstavlja crnu rupu. Time su nam prikazali sjenu ili siluetu crne rupe, odnosno njezin tamni oblik na svijetloj pozadini svjetlosti koja dolazi iz okolne materije. 

Teleskop veličine našeg planeta

Kako bi uspjeli snimiti ovaj tajanstven fenomen, znanstvenici su domišljato pretvorili niz radioteleskopa u virtualni teleskop veličine našeg planeta. Naime, iskoristili su osam, a kasnije i više, teleskopa na različitim dijelovima Zemlje. Jedan je primjerice bio u Arizoni, a drugi na Južnom polu, te su njima istovremeno promatrali određeni objekt u svemiru.

Time su stvorili mrežu teleskopa koja se protezala preko cijele površine svijeta, odnosno kreirali su teleskop veličine Zemlje.

 


Reci što misliš!