Sci-Tech

novosti iz Applea

Apple pronašao dobavljača za 5G modeme i iPhone XE nije mit

Apple pronašao dobavljača za  5G modeme i  iPhone XE nije mit

Ovih dana stižu nam neke zanimljive vijesti iz Applea. Pronašli su dobavljača za 5G modeme i pripremaju plasirati čak 4 nova iPhonea. Od toga jedan kompaktan koji fanovi željno očekuju.

Apple postigao sporazum s  Qualcommom 

Apple i Qualcomm  su najavili obustavu svih sudskih postupaka.  Tvrtka sa sjedištem u gradu Cupertino,  spremna je platiti jednokratnu naknadu  Qualcommu   u zamjenu za isporuku čipova  za iPhone  što uključuje i  5G modemske čipove. Međutim,  ovaj sporazum je prekasno nastupio tako ipak ovogodišnji iPhone XI modeli  ostaju bez podrške mreža pete generacije.  Resurs Nikkei, je izvijestio da će Apple koristiti Qualcomm 5G modem na iPhoneu tek  2020. godine.  Tako  neće previše zaostajati za  konkurencijom u pogledu  mreža pete generacije.

Slijedom novog sporazuma, očekuje se da će  Apple u budućnosti napustiti Intel mrežne čipove i prijeći na Qualcomm. Detalji transakcije nisu poznati, ali Qualcomm je odmah najavio povećanje dobiti u 2019. 

Kompaktni iPhone XE više nije mit

Apple fanovi željno očekuju  nasljednika iPhone SE čija je proizvodnja prestala tijekom prošle godine.  Od tada se  pojavljuju razne  glasine o nasljedniku iako nikada ništa  nije službeno potvrđeno.    Najsvježija glasina dolazi  iz izvora "blisko povezanim s Foxconnovim proizvodnim pogonom u Indiji".   Ukazuje da Apple priprema  manji model zvan iPhone XE, a koji stiže kasnije ove godine.

Prema  insajderu, iPhone XE  će biti  u stilu iPhone XS.  Dakle,  bez izgleda kao da je zaglavljen u prošlosti.  Stražnja  strana ostaje izrađena od  aluminija, a na prednjoj je  4,7/4,8 -inčni OLED zaslon s  usjekom i  skenerom prepoznavanja lica (Face ID) .  Srce uređaja bit će Apple A12  čipset koji bi trebao raditi u kombinaciji  128 GB prostora za pohranu. Što se tiče kamera,  dobiva jednu 12 MP  senzora s  optikom otvora  f / 1,8   kao  XS / ili   XR.   Njegova cijena bi trebala biti od 600 dolara.  

Još jedna zanimljivost vezana uz Apple,  je  da će  jesenski modeli biti  proizveden u Indiji.  To je izjavio Terry Gou,  osnivač tvrtke Foxconn. U ovu informaciju ne  trebamo sumnjati  budući  svi znamo koliko je bliska njihova suradnja s Appleom. 

Kao tvrtka, Foxconn je najveći kineski privatni poslodavac i najveći svjetski proizvođač tehnoloških komponenti, tako da će širenje proizvodnje iPhone u Indiju vjerojatno biti velika investicija. 


Reci što misliš!