Sci-Tech

#novosti

Google Chrome uskoro uvodi značajku koja eliminira svako oglašavanje

Google Chrome uskoro uvodi značajku koja eliminira svako oglašavanje

Google uvodi novu značajka u web pregledniku Chrome koja omogućuje da se riješite svih oglasa.

Oglasi su postali osnovni dio interneta. Web stranice  zarađuju novac  oglašavanjem bilo  animacijskim i dinamičkim oglasima, banerima, dodatnim prozorima koji se otvaraju u pozadini itd. Za mnoge posjetitelje web  stranica ti su oglasi dosadni i iritantni. 

Programeri Mozilla Firefox, Apple Safari i  Microsoft Edge već su odavno ugradili u  desktop web preglednike blokatore oglasa i Način čitanja sadržaja bez ometanja (Reader Mode)  i  sada je to odlučio napraviti Google za  Chrome.  Rad na toj značajki započeo je u veljači ove godine.

U najnovijoj verziji Chrome Canary za programere, već se može aktivirati Reader Mode  (chrome: // flags / # enable-reader-mode ).

To je način čitanja, pri kome se sadržaj ne samo prilagođava širini zaslona pametnog telefona, tableta ili računala, nego i uklanja sve reklame ili skočne prozore  itd. U središtu je ostaje samo glavni sadržaj,  čime se olakšava  čitanje bez smetnji.  Iako Googleov preglednik Chrome za uređaje s Androidom podržava ovaj način čitanja - to se zapravo naziva pojednostavljeni prikaz,  značajka koja do sada nije bila aktivna na Googleovoj ponudi za stolna računala.  

Screenshoot ZDNet

Nakon što opcija bude dostupna  na web stranicama  pojavit će se poseban novi gumb izbornika u gornjem desnom kutu prozora preglednika,  i klikom ili dodirom na njega će se omogućiti ovaj način čitanja. Kada je postavka Reader Mode postavljena  bit će potrebno ponovno pokretanje web preglednika prije nego dođe do pretvorbe.

U isto vrijeme, korisnici mogu odabrati boju svih sadržaja u novom načinu rada.  Na primjer, možete aktivirati noćnu temu kako ne biste previše naprezali oči u večernjim i noćnim satima.

Od ovog trenutka nije poznato kada će značajke doći do stabilne verzije preglednika Google Chrome.  Međutim svi oni  koji su isprobali opciju “čitanja bez ometanja”  jako su zadovoljni  koliko je u već u ovoj početnoj fazi stabilna i  brza u pretvorbi  web stranica.


Reci što misliš!