Sci-Tech

mobilne aplikacije

Google će blokirati prijave korisnika iz preglednika unutar aplikacija

Google će blokirati prijave korisnika iz preglednika unutar aplikacija

Google će od lipnja uvesti novu mjeru protiv phishing napada kojima mogu biti ukradeni podaci korisnika, zabranit će se prijava u Googleove servise iz embedded preglednika integriranih u aplikacije.

Na Google Security blogu osvanula je obavijest kako će Google počevši od lipnja ove godine početi blokirati prijavu korisnika u Googleove usluge putem preglednika koji su ugrađeni u pojedine aplikacije (na primjer u Facebook ili Reddit).

Riječ je o mjeri koja će korisnike zaštititi od takozvanih phishing napada, s obzirom da Google prilikom prijave putem embedded preglednika nije u mogućnosti razlikovati legitimnu prijavu korisnika od potencijalnog phishing napada.

Napadači su u prilici iskoristiti komponente kao što je Chromium Embedded Framework (CEF) kako bi presreli komunikaciju između korisnika i Googlea čime mogu potencijalno doći u posjed korisničkih podataka za prijavu u sustav, podataka koji se tiču multifaktorsku autentifikaciju u realnom vremenu.

Počevši od lipnja korisnici koji se trebaju prijaviti u neki Googleov servis bit će prebacivani na Chrome, Safari ili neki drugi mobilni internetski preglednik, a Google developerima savjetuje da unutar preglednika počnu koristiti OAuth autentifikaciju.


Reci što misliš!