Sci-Tech

igraća konzola

Sve što do sada znamo o Sony PlayStation 5

Sve što do sada znamo o Sony PlayStation 5

Model Sony igraće konzole trenutno dostupne za kupnju već je prilično zastarjele tehnologije, što naravno njeni kreatori razumiju savršeno, ali PlayStation 5 model ipak neće ugledati svjetlo dana prije 2020. godine.

Što do sada znamo o najočekivanijoj igraćoj konzoli?

Sony PlayStation 5 konzola trebala bi imati niz novih mogućnosti među kojima su mnoge željene od fanova  PS4, PS VR i PS Vita  uređaja.  Glavni naglasak bit će na multiplayeru i punoj kompatibilnost s pametnim telefonima koji se mogu koristiti tijekom igranja.  Od službenih informacija, znamo da  dobiva   SDD  pogon (1 ili 2 TB),  7 nm AMD Ryzen procesor s 8 jezgri taktne frekvencije od 3,2 – 4 GHz, grafički procesor  obitelji Radeon Navi s  podrškom ray tracing tehnologije i  8 K rezolucije.  Još jedna karakteristična značajka je mogućnost pokretanja igara u 4K rezoluciji pri 60 sličica u sekundi.  Tehnički gledajući, umjesto  obrade današnjih 2 milijuna piksela u sekundi bit će potrebno  obraditi 8 milijuna piksela za isti vremenski interval.

Osim toga, igre razvijene za PS4 će raditi  bez problema na PS5 i PlayStation VR kacigi virtualne stvarnosti, a početkom prodaje PS5, igrači će moći kupiti igre za PS4 s poboljšanom grafikom. Na popisu se nalazi 2. dio, PUBG, Gran Turismo 7, Ghost of Tsushima itd.

Sony PlayStation 5 već je u rukama nekih programera

Prema izvorima iz developerske zajednice,  oko  18 %  ukupnog broja programera za PS4 ima pristup novom modelu. Osim njih, primjerak nadolazeće konzole dobili su  developer iz Square Enix, Bethesda i Activision studia.  

Naravno, ova  konzola  nije komercijalni proizvod,  već samo prilično masivna crna kutija  koju je nemoguće  rastaviti ako se ne razbije.  Također, programeri se ne mogu upoznati s potpunim tehničkim specifikacijama,  kao i  korisničkim sučeljem.  Ovo su sasvim normalne mjere sigurnosti, jer PS5 trebao bi ostati tajna sve do samog predstavljanja.

Novi sustav zaštite

U ovoj priči  mnogima će se najmanje svidjeti  da neće biti "besplatnih igara",  jer  dolazi  novi sustav zaštite. Kao što znate,  nakon hakiranja PS4 konzole prije koju godinu, postalo je moguće  pokretanje "piratskih" video igara, pa tako i njihova preprodaja. 

S novim modelom to neće biti moguće.  Sustav  zaštite bazira se na posebnim jednokratnim licencama vezanim za račun korisnika koje će se morati unijeti u   za preuzimanje igre. Ukratko, igre više neće biti dostupne preko CD/DVD diska. Ova mjera zaštite trebala bi povećati prihod programera  i potaknuti na daljnji razvoj igara.

Cijena

Ne možemo se ne pitati, koliko bi novi PlayStation 5 mogao koštati?  Prema riječima glavnog arhitekta konzole  Mark Cerny, cijena bi treba biti prihvatljiva većini kupaca iako trebat će uzeti u obzir njen prošireni skup značajki.  Iz ovih riječi možemo samo zaključiti, neće biti jeftina, ali ne vjerujemo da bi Sony mogao pretjerati.


Reci što misliš!