Sci-Tech

7 savjeta pravilnog korištenja baterije u mobitelima za koje možda niste znali

7 savjeta pravilnog korištenja baterije u mobitelima za koje možda niste znali

Usprkos napretku tehnologije posljednjih nekoliko godina, baterije su dalje veliki problem za mobilne telefone. Ono što možemo učiniti je razviti naviku ispravnog korištenja baterija kako bi vijek trajanja mogli produljiti.

Većina pametnih telefona koristi litij-ionske baterije. One još uvijek ne mogu izbjeći problem starenja, odnosno smanjenja kapaciteta.  Njihov vijek trajanja je konstantan, tj. 500 ciklusa punjenja i pražnjenja.

Treba naglasiti da se ova brojka odnosi na potpuni ciklus punjenja kada se baterija iz pune do kraja isprazni, i zatim opet puni. Primjerice, ako nadopunjujete bateriju tijekom dana s 30 % na 70 %, to nije potpuni ciklus punjenja.

screenshoot: comsol.com  

Sada kada smo se podsjetili osnove o baterijama, idemo se pozabaviti ispravnim načinom korištenja.

Kako pravilno koristiti baterije u mobitelima

Ispravna upotreba trebala bi biti:

  1. Nikada ne čekajte da se baterija potpuno isprazni jer bi mogli uništiti kemijsku aktivnost i skratiti vijek trajanja.
  2. Kada vam kapacitet baterije padne na 20 % priključite punjač. Negativne posljedice mogle bi biti iste kao kod potpunog pražnjenja baterije. 
  3.  Kao što smo već spomenuli da je vijek trajanja  baterije određen ciklusom punjenja i pražnjenja,  najbolje je  produžiti vrijeme jednog ciklusa punjenja i pražnjenja. Stručnjaci s instituta za baterije (Battery University) preporučuju da se baterija stavi na punjenje kada je kapacitet oko 25 posto te se puni do 80 posto. Ne 100 % kao što većina prakticira.  Razlog je što su testovi pokazali  da je u fazi punjenja od 81% do 100% baterija pod visokim tlakom i da je lakše skratiti njezin vijek trajanja.

Izvješće o istraživanju baterije Sveučilišta

Ako imate naviku puniti uređaj noću, predlažemo da preuzmete aplikaciju  Battery Charge Limit. Jednostavna je za upotrebu, ali mogu je koristiti samo oni koji imaju root pristup. 

4. Ako se uređaj ne koristi dulje vrijeme, temperatura okoline  utječe na vijek trajanja baterije. Zato,  ako iz nekog razloga nećete koristiti vaš pametan telefon duže vrijeme   ostavite bateriju na napunjenosti oko 50 posto kapaciteta. Time nećete izgubiti  ništa od kapaciteta baterije i neće biti u stanju dubokog pražnjenja.

Osim toga, prostor u kome će te ostaviti uređaj  ne bi trebao biti vlažan, a temperatura niska ili previsoka.  Također prije ponovnog korištenja mobitela, odnosno uključivanja u rad,   trebali bi puniti  bateriju 20 minuta kako bi se izbjeglo starenje.

5.  Smanjite naviku igranja  tijekom punjenja

Igranje igrica  tijekom punjenja ne mora nužno utjecati na vijek trajanja baterije, ali morate obratiti pažnju da ne biste pregrijali mobilni telefon budući da se u procesu punjenja također razvija određena toplina koja pojačava onu generiranu od komponenti pod opterećenjem. Eto, ako baš ne morate za vrijeme punjenja baterije, nemojte igrati zahtjevne igrice.  

6. Ne punite bateriju na suncu ili u blizini  grijaćeg tijela.  To može dovesti do ozbiljnog pregrijavanja, a pregrijavanje pametnog telefona već može dovesti do trošenja napuhivanja  baterije i čak do paljenja. 

7.  Pokušajte ne koristiti pametan telefon na temperaturama manjim od –10 stupnjeva Celzijusa, ako baš ne morate,  jer hladnoća poput topline može dovesti do ugrožavanja   performansi baterije. Također nosite mobitel  u unutarnjem džepu svoje jakne jer, zbog topline vašeg tijela, niske temperature neće moći negativno djelovati. 

Nadamo se da  vam je ovaj članak dao neke ispravne smjernice za daljnje produljenje trajanja baterije vašeg pametnog telefona.


Reci što misliš!