Sci-Tech

#mobiteli

Upoznajte Google Pixel 3a i Pixel 3a XL

Upoznajte Google Pixel 3a i Pixel 3a XL
screenshot Google

Bili smo bombardirani glasinama i curenjem jeftinije Pixel linije, no sada su napokon Pixel 3a i 3a XL službeno najavljeni. Razvio ih je "HTC tim", točnije, bivši zaposlenici koji su 2017. otišli u Google.

Pixel 3a i 3a XL  uzimaju najbolje od Pixel linije i  uz nešto kompromisa stavlja sve  u jedan znatno pristupačniji paket.  Najveća stvar ovdje je da još uvijek imaju fantastičnu Pixel kameru, uključujući i njenu ubojitu značajku Night Sight . I da, Google je naglasio da je još uvijek u slabom svjetlu kamera bolja od iPhone. 

Usporedba noćnih fotografija na iPhone X i Pixel 3a. Izvor: Google

Glavna kamera ima  Sony  IMX363  senzor od 12,2 MP, otvor blende  f / 1,8, veličinu piksela 1,4 µm.I dalje su prisutne sve značajke AR kamere, optička i elektronička stabilizacija, 4K video 30 FPS, Slo-Mo 240 FPS,Top Shot, Super Res Zoom i HDR +.  U pametnom telefonu nema optičkog zuma, tako da Google koristi umjetnu inteligenciju za poboljšanje kvalitete fotografije kada se koristi digitalna aproksimacija.  Prednja 8 MP  kamera  s otvorom f / 2,0.  je izgubila  dodatni objektiv širokog formata u odnosu na skuplje modele.  Ostatak funkcionalnosti je nepromijenjen.

Dizajn Pixel 3a i 3a XL

Kako bi cijena  bila prihvatljivija,  Google se odlučio na  plastično kućište sa skenerom otiska prsta  na stražnjoj strani kućišta. Dizajnom se  gotovo ne razlikuje od top modela treće generacije.  Čak su ostali   prednji stereo zvučnici, ali je  dodan    na vrh i tradicionalni 3,5 mm audio priključak. 

Vjerojatno će se mnogima od vas najmanje  svidjeti   široki okvir oko zaslona,  jer  se ne uklapaju u moderne trendove. Ali, barem nema ogromnog ureza iznad zaslona.  Inače, zasloni su zaštićeni od grebanja staklom Dragontrail Glass i imaju   Active Edge tehnologiju stiska za pozivanje  Google pomoćnika i neke druge aktivnosti. Kao što je postalo poznato, ekrane za Google Pixel 3a i Pixel 3a XL pametne telefone isporučuju Samsung i Tianma .

Osnovne hardverske karakteristike Pixel 3a i 3a XL

Oba modela pogoni  8-jezgreni Qualcomm Snapdragon 670 (10 nm)    s maksimalnom frekvencijom takta od 2 GHz.  Radi u kombinaciji  4 GB  LPDDR4X radne memorije i  64 GB   UFS 2.1 interne.  Glasine o povećanju RAM-a na 6 GB nisu se ostvarile.  Ne treba očekivati proširenje interne flash memorije putem MicroSD kartica, jer  te opcije nema.  Adreno 615 video akcelerator je odgovoran za grafičke mogućnosti.

Od ostalih zajedničkih specifikacija na popisu su   Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, Bluetooth 5.0, GPS, A-GPS, GLONASS, BDS, Galileo, NFC, USB Type-C 1.0,  4G VoLTE komunikacijski modul, a ima i podršku za dvije SIM kartice.  Međutim,  proizvođač je osigurao samo jedan nano-SIM utor, a druga je digitalna SIM kartica - eSIM. .

Sigurnost je uključena.  Novi Pixeli imaju Googleov prilagođen sigurnosni čip Titan M,  kako bi ne samo  osjetljivi podaci kao što su lozinke, već i operativni sustav bili optimalno zaštićeni.

OS

Operativni sustav je Android 9 Pie, a Google je objavio izvorni kod za firmware  i beta verziju Android 10 Q. Također,  veliki "G" je najavio  najmanje tri godine nadogradnje sustava.

Pixel 3a

Pixel 3a dobio je 5,6-inčni OLED zaslon  rezolucije  2.220 x 1.080 piksela gustoće  piksela od 441 ppi i omjera 18: 9.   Kapacitet baterije  je 3.000 mAh.  Ima podršku za brzo punjenje od 18 W. Dimenzije uređaja su 151,3 x 70,1 x 8,2 mm i mase je  147 grama.    

Pixel 3a XL

U ovom slučaju, riječ je o 6 inčnom OLED  zaslonu s rezolucijom 2.160 x1.080 piksela. Pixel 3a XL ima bateriju kapaciteta 3700 mAh, što je 270 mAh više od običnog Pixel 3 XL.  Međutim,  nije predviđeno bežično punjenje, ali  postoji podrška za brzo punjenje kapaciteta od 18 W. Dimenzije  kućišta su 160.1 x 76.1x8.2 mm, a masa  167 grama.  

Cijena i dostupnost Pixel 3a i 3a XL

Pixel 3a i Pixel 3a XL maloprodajne cijene  počinju od 399 USD odnosno 479 USD, što je više nego prihvatljivo s obzirom na uređaje koji pripadaju liniji Google Pixel i mogućnosti njihovih kamera. Hoće li se biti moguća njihova kupnja u Hrvatskoj? Budući da se  Pixel 3 / 3 XL nalaze u ponudi HGspota, postoji velika mogućnost da će se naći i ovi manji, cijenom pristupačniji modeli.

Međutim, još je jedno pitanje ostalo.  Hoće li se ova priča nastaviti, ili će se dogoditi situacija kao s iPhone SE, čija druga generacija nikada nije vidjela svjetlo. Kako saznajemo, Google planira  redovito izdavanje "laganih" verzija svojih flagship modela.


Reci što misliš!