Sci-Tech

posljedica trgovinskog rata

Apple bi mogao podići cijene iPhonea širom svijeta

Apple bi mogao podići cijene iPhonea širom svijeta
Apple

Američko-kineski trgovinski rat se zahuktava i ne ide na ruku Appleovom poslovanju. U najnovijem krugu sukoba s Kinom, Apple je prisiljen povećati cijene svih uređaje uključujući ionako (pre)skup iPhone, ali ne samo u SAD-u već cijelom svijetu.

Svi znamo da Apple razvija svoje uređaje u SAD-u, ali ih uglavnom sastavlja  u Kini. 

Na primjer, nakon što kupe komponente koje čine iPhone od američkih, japanskih, korejskih i tajvanskih tvrtki, kao što su Intel, Sony, Samsung i Foxconn,  one se šalju u  Kinu gdje se sastavljaju i potom kreću prema SAD-u kao gotov proizvod na koji se pri ulasku u Sjedinjene Američke Države  treba platiti carina. 

Upravo ova carina postaje glavni okidač zbog kojeg je Apple prisiljen  povećati cijene iPhonea za oko 160 dolara, jer novim zakonom  carina  za robu uvezenu iz Kine  iznosi 25 %.  

Naravno,  Apple mora nekako nadoknaditi novonastale troškove.  Kao što to obično biva, prebaciti  će ih na  kupce. Iako ste možda pomislili  što vas briga ako će  iPhone  poskupjeti  preko bare, ali postoji mogućnost da će poskupjeti širom svijeta.  Zašto?

Appleu više ne cvjetaju ruže u  glavnoj bazi -  Sjevernoj Americi. Najnoviji podaci tvrtke za istraživanje tržišta Canalys,  pokazuju da Apple ima 18 %   pad prodaje pametnih telefona  u Q1 2019., u Sjevernoj Americi.  Rastom cijena ovo tržište bi moglo dati Appleu dodatnu kaznu i pad prodaje mogao bi postati  još dublji.  To je razlog što neki analitičari predviđaju da će Apple i dalje ostaviti iste cijene u SAD-u, a novonastale troškove carinjenja   prebaciti na kupce u ostatku svijeta.

Međutim, i to je dvosjekli mač.  Prodaja  iPhone je također  u padu  na nekoliko drugih važnih tržišta među kojima je  Kina.  Apple u Kini ima trenutni tržišni udio samo 7% i   pad prihoda  za gotovo 27 posto na godišnjoj razini u prvom fiskalnom kvartalu 2019. Opet, smanje li svoj apetit prema profitu i ne povise cijene usprkos novim troškovima, dignuti će na zadnje noge dioničare.  Ali,  Apple se mora  nositi s tom stvarnošću.

Koje će daljnje poslovne poteze Apple povući po tom pitanju  i kao će se sve razvijati   saznat ćemo u bliskoj  budućnosti.   Ovo je samo prvi val, jer je  Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio novim povećanjem carina.


Reci što misliš!