Sci-Tech

napokon!

WhatsApp uklonio grešku koja je hakerima omogućavala instalaciju špijunskog softvera

WhatsApp uklonio grešku koja je hakerima omogućavala instalaciju špijunskog softvera
Christian Wiediger/Unsplash

Aplikacija za razmjenu poruka WhatsApp uklonila je grešku koja je hakerima omogućavala instalaciju špijunskog softvera na pametne telefone, potvrdili su kasno u ponedjeljak iz kompanije.

WhatsApp je početkom svibnja uočio slabost koja je omogućavala instalaciju špijunskog softfera putem audio poziva preko WhatsAppa, neovisno o tome je li poziv prihvaćen ili ne, piše TechCrunch.

Tehnologiju je razvila izraelska kompanija NSO Group, koja izrađuje proizvode za Bliski Istok i zapadne obavještajne agencije, navodi list Financial Times.

U listu se navodi kako najpoznatiji proizvod NSO-a, “Pegasus”, koji može uključiti mikrofon i kameru mobitela, sakuplja podatke o lokaciji i pregledava e-poštu i poruke, te je u prošlosti korišten za praćenje aktivista za ljudska prava na Bliskom Istoku.

NSO kaže kako njihovi proizvodi omogućavaju vladinim obavještajnim i policijskim službama da istražuju i sprječavaju terorizam i kriminal.

Iz WhatsAppa u izjavi u vezi softverske greške nisu spomenuli NSO, no rekli su kako je napad “imao sva obilježja privatne kompanije poznate po suradnji s vladama u proizvodnji ‘spywarea’ koji navodno preuzima funkcije operacijskog sustava mobilnog telefona”.

Ne zna se koliko je korisnika pogođeno napadom, koji je ciljao Appleove iPhone telefone, kao i one s Googleovim operacijskim sustavom Android, Microsoftovim Windowsom te Samsungovim sustavom Tizen.

Komentiraj

Reci što misliš!