Sci-Tech

programski jezici

Postaje li Python popularniji od JavaScripta?

Postaje li Python popularniji od JavaScripta?

Programski jezik Python proteklih godina bilježi sve veći uspjeh, a sad je stigla situacija u kojoj developeri češće postavljaju upite vezane uz njega nego JavaScript, navodi Stack Overflow.

Naravno, nije riječ o općenitoj situaciji već 2019. godini. Ali, uskoro bi Python mogao imati i općenito najviše upita jer mu je brojka trenutno na oko 1,5 milijuna kad se radi o Stack Overflowu koji postoji od 2008., dok JavaScript bilježi 1,76 milijuna upita. Tek su potom za oko milijun puta upita manje na trećem i nižim mjestima C++, SQL, Objective-C, R, Swift i Ruby...

Napredak na području strojnog učenja utjecao je na popularnost 29 godina starog programskog jezika Pythona, za koji se sve češće odlučuju programeri pri radu. To je stiglo do te mjere da se 34 godine stari C++ našao na četvrtom mjestu Tiobe rankinga još u rujnu prošle godine, što se donedavno nije činilo toliko izglednim. Dakle, Python je ostao na trećem mjestu i to zbog promjene na bolje od 3,62 posto, najbolje od kompletne konkurencije. Ali, developeri moraju znati kako prilagoditi projekte koje su napravili jer 1. siječnja 2020. stiže Python 3 i potrebna je tranzicija prema njemu jer samo ona će dobivati besplatnu podršku.

Inače, Python ima jednostavnu sintaksu, iznimno je čitljiv i samim time početnicima idealan. Nastao je 1989. i iza njega stoji Nizozemac Guido van Rossum, ali se prvotno pojavio 1990. i počeo koristiti 1991., u masovnoj je uporabi od 1994. godine. Ovaj programski jezik može gotovo sve i to su mu glavne prednosti, kao i kod JavaScript, uostalom.

S njime se radi na web aplikacijama, korisničkim sučeljima, analizi podataka, statistici... Ukratko, sve ono što danas jest od iznimne koristi, na ponajbolji način izvodi ovaj programski jezik i u tome se krije njegova popularnost. Ali, strojno učenje i njegovo širenje ipak daju dodatni impuls Pythonu, što se jasno vidi.


Reci što misliš!