Sci-Tech

#novosti

Google ima novu generaciju pametnih naočala Glass Enterprise Edition i smanjio je njihovu cijenu

Google ima novu  generaciju pametnih naočala Glass Enterprise Edition i smanjio je njihovu cijenu
Google

Google je oživio gotovo zaboravljen projekt pametnih naočala. Neočekivano su predstavili novu generaciju Google Glass Enterprise Edition 2. Što je novo?

Google Glass Enterprise Edition 2 unatoč izgledu karakterističnom za model prethodne generacije iz 2013., može se pohvaliti ozbiljnom nadogradnjom softvera i hardvera. 

Za okvire zadužena je tvrtka Smith Optics.  Dizajnirani su da pruže odgovarajuću otpornost na mehanička oštećenja.  Imaju zaslon vrlo male rezolucije od  640 x 360 piksela. Međutim, s obzirom  da se nalazi u blizinu očne jabučice, to će biti više nego dovoljno.  Uz to  dodana je nova kamera 8 MP matrice  koja može snimati fotografije i  videozapise.

Hardverska osnova za Glass Enterprise Edition 2 je Snapdragon XR1 procesor  s mnogo boljim performansama od svog prethodnika. Koristi umjetnu inteligenciju i tehnologije strojnog učenja  za prepoznavanja prisutnih elemenata prisutnih u okolišu te pruža mogućnost rada u proširenoj stvarnosti  uz podršku poboljšanog "računalnog vida".  Ovaj iznimno moćan skup čipova omogućuje  prikaz slike u 4K rezoluciji pri 60 slika u sekundi i uz podršku HDR tehnologije.  

Osim toga,  druga generacija pametnih naočala Google Glass, ima 3 GB radne memorije i 32 GB interne flash, što je dovoljno za snimanje videa od nekoliko sati.   Ako je potrebno, naočale se mogu povezati putem Bluetootha ili Wi-Fi mreže kako bi poboljšale svoje mogućnosti.

Niti baterija ne razočarava kapacitetom  820 mAh, i prema tvrdnjama  Googlea, može pružiti  do 8 sati neprekidnog rada.  Ima podršku brzog punjenja uz USB-C priključak,  zbog čega punjenje cijelog uređaja traje manje od 30 minuta.

U trenutnoj generaciji, Google  se odlučio  na Android Oreo inačicu sustava jer  smatraju da će proces stvaranja aplikacija za naočale olakšati programerima razvoj.   Programeri će moći koristiti API i usluge poznate iz pametnih telefona.

CIJENA I DOSTUPNOST ZA KUPNJU

Na tržištu će biti dvije  varijante, jedna s dizajnom sličnijim tradicionalnim naočalama, a druga s istim dizajnom kao i originalna Glass. Službena prodaja ovih “pametnih” točaka započet će za nekoliko tjedana, ali u ograničenom broju zemalja. Bit će  dostupne uglavnom tvrtkama kao proizvod za profesionalno tržište .  Cijena  im  je  samo 999 USD, što je  30 %  manje u odnosu na prvobitno izdanje kada su koštale  1499  USD.

Biste li kupili jedne?


Reci što misliš!