Sci-Tech

#apple

WWDC 2019: lakši i brži iOS 13, novi iPadOS, Watch OS6

WWDC 2019: lakši i brži iOS 13, novi iPadOS, Watch OS6

Godišnji Apple WWDC 2019 događaj za razvojne programere započeo je prezentacijom novih proizvoda, kojih ove godine nije mali broj osobito operativnih sustava.

Donosimo  sažetak predstavljenih noviteta. 

iOS 13

Kao što se očekivalo, Apple je najavio   novu mobilnu platformu iOS 13  za  iPhone.  Naglasak operativnog sustava je na poboljšanju performansi što uključuje  povećanje brzine otključavanja prepoznavanja lica (Face ID) za 30 % i brzina otvaranja aplikacija  povećane   na 2 puta. 

Vrijedi spomenuti punu noćnu temu  koja uključuje traku s alatima i neke izvorne aplikacije,  nadogradnju tipkovnice, bolju optimizaciju Siri zvuka   kao i integraciju  skupa  inovacija pod nazivom „Sign in with Apple“ vezanih uz privatnost.

Jedna od njih je generiranje   nasumična adresu e-pošte   hostirane od Apple za svaku aplikaciju, koja će primati sve komunikacije i obavijesti iz aplikacije i prosljeđivati e-poštu korisniku na legitimnu adresu e-pošte.  Stvaranjem  ove jedinstvene adrese e-pošte  Apple  ne samo da sprječava praćenje korisnike   nego i blokira neželjenu poštu.  Osim toga  u slučaju povrede podataka, haker ne može koristiti adresu e-pošte da bi je povezao s istinitim identitetom korisnika za   napad  za  na njihove Apple račune ili druge račune usluga.

Dodani su alati za uređivanje fotografija i videozapisa i ……

Novi iOS 13 donosi mogućnost  dijeljenja glazbe koju slušate s drugim iPhone telefonom  bez  prijave na streaming račun.  Proces rada je jednostavan i brz. Međutim,   Apple   nije objasnio više funkcionalnih detalja, kao što je broj uređaja koji mogu dijeliti,   podržava li se samo AirPods i je li moguće podržati Beats bežične slušalice?  iPhone 6S i noviji modeli mogu ažurirati sustav.

watchOS 6

Ovogodišnje  promijene u watchOS 6 donijele su nove  jednostavnije stilove brojčanike koji omogućuju da se odmah vide informacije najpotrebnije informacije na satu.  Najveća promjena je što sat  postaje neovisniji  od mobilnog telefona, a tu je i zasebna Apps Store   za   preuzimanje, kupnju i instalaciju aplikaciju kroz sat.    

Dodana je  analiza fizičke aktivnosti koja uspoređuje devet ključnih mjernih podataka na temelju nedavne aktivnosti. Ona prati napredak uspoređujući vašu aktivnost od posljednjih 90 dana do zadnjih 365 dana, prikazujući  detaljniji dugoročniji pogled na fizičku spremnost. 

Među novitetima su i  detekcija  okolne buke, podsjetnik korisniku da štiti sluh, a sat se također koristiti kao mjerač decibela.

MacOS Catalina

Jedna od najvažnijih inovacija u MacOS-u 10.15 Catalina je integracija podrške za iPad  kao što je postavljanje iPad-a kao podijeljenog zaslona i bežično povezivanje  Mac uređaja.    iTunes, kao što su ranije govorili, zamijenit će    tri aplikacije: Apple Music, Podcast i Apple TV.  Od sada možete koristiti Finder za upravljanje vašim iPhone datotekama  što može biti velika prednost za neke korisnike Applea.

Još jedna važna nadogradnja je značajka "Sidecar", koja omogućuje da se iPAD jednostavno poveže s drugim zaslonom Mac računala, a može se koristiti i rame uz rame kako bi se postigla funkcionalnost dvostrukog zaslona.  Što se tiče alata za pristupačnost za osobe s invaliditetom, Apple je također pokrenuo daljnju funkciju glasovne kontrole na "Catalini", a na konferenciji za novinare Apple je demonstrirao videozapis koji omogućuje osobama s invaliditetom da dođu do datoteke za uređivanje samo na temelju govora.  

iPadOS

Glavno ažuriranje softverske platforme za iPads je  da se nosi s višezadaćnošću, podržava dijeljenje zaslona,  i  početni zaslon s widgetima značajno je prerađen.  Sada  iPad desktop više nalikuje laptopu, ima glavni ekran na temelju teme, a na lijevoj strani informacije kao što su kalendar i vrijeme. Aplikacija je koncentrirana na desnoj 2/3, što je pomalo kao integracija MacOS-ovog Dashboard u iOS.

Osim toga,   postao je    samostalni OS,  a ne proizvod koji je prenesen iz pametnih telefona. Aplikacije su optimizirane, dodane su nove značajke,  više alatnih traka za Apple olovku.   Safari je nadograđen na isto iskustvo pregledavanja kao i za stolno računalo, a dodano je i mnogo novih tipkovničkih prečaca. Još jedno ključno ažuriranje je da iCloud sada može dijeliti datoteke, podržavati SMB dijeljenje datoteka i koristiti OTG prijenos datoteka.


Reci što misliš!