Sci-Tech

Fakultet organizacije i informatike (FOI) Varaždin

Fakultet na Sjeveru Hrvatske obrazuje stručnjake kojih kronično nedostaje na tržištu rada

Fakultet na Sjeveru Hrvatske obrazuje stručnjake kojih kronično nedostaje na tržištu rada

Hrvatska se danas suočava s nedostatkom radne snage u mnogim djelatnostima, a posebno je izražena potreba za stručnim kadrom u IT sektoru. To ni ne čudi obzirom da je doprinos IT stručnjaka ključ svakog uspješnog poslovanja - svake tvrtke, ustanove ili organizacije. Drugim riječima, bez IT-jevaca danas je teško uopće zamisliti budućnost, a kamo li napredak u bilo kojem gospodarskom segmentu.

Informatička tehnologija je danas interdisciplinarno povezana sa svim područjima znanosti, posebice s ekonomijom. Ona predstavlja jedno od najvažnijih i najperspektivnijih gospodarskih područja današnjice, a upravo u tom području nedostaje vrhunsko obrazovanih stručnjaka, koji vladaju znanjem i vještinama za savladavanje najsloženijih računalnih i informatičkih tehnologija.

U čak četiri grada Sjeverne i Središnje Hrvatske - Varaždinu, Sisku, Zaboku i Križevcima, u okviru svoja tri interdisciplinarna studija na preddiplomskoj razini, dva na diplomskoj i postdiplomskoj razini, Fakultet organizacije i informatike  obrazuje IT-jevce i ekonomiste s posebnim naglaskom na kombinaciju predmeta iz više polja informacijsko-komunikacijske tehnologije te ekonomike poduzetništva.

Na preddiplomskom sveučilišnom studiju Informacijski i poslovni sustavi u Varaždinu obrazuju se visoko zapošljivi IT stručnjaci, koji na prvoj razini usvajaju znanja o tehnologiji i infrastrukturi koja omogućava izradu programske potpore i rad suvremenih informacijskih sustava te programiranje u jednom od programskih jezika (među ostalim i danas nezaobilaznih mrežnih aplikacija).

Tu je i sveučilišni studij Ekonomika poduzetništva, koja ekonomiju kombinira sa temeljnim znanjem iz domene IT-a, što čini ovaj smjer interdisciplinarnim i stavlja studenta u prednost prilikom zapošljavanja. Uspješni studenti imat će temeljna znanja iz ekonomskih disciplina, prava i informatike kojima će unaprijediti poslovne procese u organizacijama iz privatnog i javnog sektora, a osposobljeni za djelovanje i u međunarodnom okruženju.

Postoji i FOI-jev stručni studij Primjena informacijske tehnologije u poslovanju (PITUP), koji je pretežito namijenjen osobama u radnom odnosu, a koji žele usavršiti svoje znanje i vještine, kombinirajući i ekonomske i informatičke predmete.

Fakultet organizacije i informatike (FOI) je također pionir uvođenja obavezne stručne prakse na visokoobrazovnim institucijama u Hrvatskoj, nudeći studentima mogućnost kreiranja prvih poslovnih koraka i razvoja karijere već za vrijeme njihova studiranja.

Rezultat? Više od 55 posto studenata nakon završetka studija i stručne prakse, ostaje raditi u jednom od 400 poduzeća s kojima FOI ima potpisan sporazum o suradnji.

Više informacija o svim mogućnostima studiranja na Fakultetu organizacije i informatike pronađite na službenoj web stranici www.foi.unizg.hr!


Reci što misliš!