Sci-Tech

#gaming

Sve što trebate znati o gaming platformi Google Stadia

Sve što trebate znati o gaming platformi Google Stadia

Google je otkrio ostatak detalja o svojoj platformi i usluzi streaminga igara zvanoj Stadia. Sada znamo cijene, zahtjeve za širokopojasni pristup i dostupnost.

Stadia je Googleov prvi korak u planu "napada" potencijalnog i konkurentnog tržišta igara.  Uz programom Stadia korisnički uređaj djeluje kao zaslon, dok se igra obrađuje i prenosi s Googleovih poslužitelja.  Ova gaming usluga bit će  lansirana  tijekom studenog u 14 zemalja: SAD, Kanada, Velika Britanija, Belgija, Finska, Francuska, Danska, Njemačka, Italija, Irska, Nizozemska, Španjolska, Norveška i Švedska.  U 2020. godini usluga bi se trebala proširiti na druge zemlje.

Kako bi se gaming usluga koristila morate imati   uređaj s Chromeom,  to jest, stolno ili prijenosno računalo,  tablet  ili mobitel.  Međutim,  Stadia za pametne telefone i tablete bit će dostupna samo na  Pixel 3 i 3 XL, ali Google obećava da će brzo proširiti  asortiman.

Koji su zahtjevi za brzinama interneta?

Stadia zahtijeva minimalnu internetsku brzinu od 10 Mbps, što je prilično  standardna trenutna  brzina.  Za Pro uslugu  35 Mbit / sa streaming.  Iako brzina Interneta nije jedini faktor, ali  Google   navodi što konkretno možete očekivati za određenu brzinu: 

- preko 10 Mb / s :   720p kvaliteta , stereo zvuk

- preko 20 Mb / s : 1080p , 5.1 surround zvuk

- preko 35 Mb / s :  4K @ 60 fps kvaliteta, HDR i puni surround zvuk

Osim toga, Google kaže da ako je brzina interneta u određenom trenutku  smanjena, rezolucija će se odmah prilagoditi.

Koliko košta Stadia gaming usluga? 

Oni koji žele među prvima pristupiti  usluzi  morat će platiti  129 eura  za Founders Edition   paket koji uključuje  kontroler,  hardverski ključ za zaštitu Chromecast Ultra,  tromjesečnim Baddy Passom koji se može dati prijatelju i tromjesečni pristup igrama kao dio Stadia Pro paketa.  

Također,  korisnici mogu koristiti i druge HID kompatibilne kontrolere tijekom igranja putem Chromea ili telefona, ali će  TV  trebati kontroler Stadia koji se preko Wi-Fi veze povezuje s udaljenim podatkovnim centrom za igre  i Chromecast Ultra.

Inače standardna mjesečna cijena Stadia Pro paketa je  10 eura.   Pruža najbolju kvalitetu slike i zvuk uz streaming do 4K / 60fps s HDR  i 5.1 surround zvukom, besplatne igre, popuste na kupnju igara,  Destiny 2  igru sa svim dodatnim sadržajima  i nadolazeće Shadow keep proširenje. 

Prema Android Authority,  u 2020. godini  Google će korisnicima omogućiti besplatan pristup Stadiji, ali  svaku igru će biti potrebno kupiti i imat će 1080p  ograničenje.   To znači da čak i ako imate brzi pristup  internetu,  bez pretplate nećete moći dobiti najbolju kvalitetu igranja.

Stadia kontroler tehničke specifikacije :

  • Dimenzije : 163 x 105 x 65mm
  • Masa : 268 grama
  • Povezivanje : Dual-band WiFi (2.4 / 5 GHz) IEEE 802.11 a / b / g / n / ac; Bluetooth Low Energy 4,2 (BLE); 3,5 mm priključak za slušalice sa ili bez mikrofona; USB-C priključak za punjenje, reprodukcija spajanjem kabela i upotreba dodatne opreme poput USB-C slušalica.
  • Ostalo:  Tipka za  brzi pristup snimanju slika zaslona i videozapisa
  • Baterija : unutarnja punjiva litij-ionska 

Koje igre mogu igrati na Stadiji?

Prvi  korisnici  će dobiti pristup do 31 igre, a  raspon igara će se povremeno nadopunjavati. Google navodi da će također biti igara od programera kao što su Capcom, Rockstar Games (one s Red Dead Redemption i GTA serijom) i Electronic Arts.

  1. Assassin's Creed Odyssey
  2. Baldur's Gate 3
  1. Borderlands 3
  2. The Crew 2
  3. Darksiders Genesis
  4. Destiny 2
  1. Dragon Ball Xenoverse 2
  2. Doom 2016
  3. Doom Eternal
  4. The Elder Scrolls Online
  5. Farming Simulator 19
  6. Final Fantasy XV
  7. Football Manager
  8. Get Packed
  9. GRID
  10. Gylt
  1. Just Dance
  2. Metro Exodus
  3. Mortal Kombat 11
  4. NBA 2K
  5. Power Rangers: Battle for the Grid
  6. Rage 2
  7. Samurai Shodown
  8. Tom Clancy's The Division 2
  1. Tom Clancy's Ghost Recon Breakpoint
  1. Tomb Raider Definitive Edition
  2. Trials Rising
  3. Rise of the Tomb Raider
  4. Shadow of the Tomb Raider
  5. Wolfenstein: Youngblood
  6. Rockstar

Koji hardver koristi Google za pokretanje programa Stadia?

Google se udružio s AMD-om kako bi stvorio prilagođeni GPU koji može isporučiti 10,7 teraflopsa snage zahvaljujući 56 računalnih jedinica i trenutno neodređenoj količini HBM2 memorije.  Većina igara će morati koristiti samo jednu Stadia instancu da radi na 4K u HDR-u, ali Google je najavio  korištenje višestruke Stadia instance u budućnosti. 

Što mislite o novoj Google gaming platformi iako još neko vrijeme neće bit dostupna u Hrvatskoj? Jeste li očekivali više od usluge? Komentari su otvoreni! 


Reci što misliš!