Sci-Tech

#gadgeti

Xiaomi Mi Band 4: novi čip, kontrola glazbe i 20 dana bez punjenja

Xiaomi Mi Band 4: novi čip, kontrola glazbe i 20 dana bez punjenja

Xiaomi je predstavio na lokalnom tržištu, odnosno u Kini, Mi Band 4 fitness narukvicu. Unatoč prividnoj vanjskoj sličnosti s prethodnim modelom, dizajn nove ima neke promjene.

Xiaomi Mi Band 4 fitnes narukvica  ima zaštitu od vode i prašine prema standardu IP68.  Može izdržati uranjanje na dubinu od 50 metara. Narukvica je dobila zaštitu od vode do 5 ATM, što teoretski omogućuje uranjanje do 50 metara. Osim toga,  ima 6-osni senzor koji je u stanju prepoznati različite  stilove plivanja  praćenjem brzine otkucaja srca u stvarnom vremenu.

Mase je 22,5 grama, a sama narukvica je izrađena od TPU-a s ojačanom kopčom. Kontakti za punjenje pomaknuti su  na dno kućišta, a senzor pulsa je smješten u sredini.

Opremljena je 0,95 inčnim AMOLED zaslonom s podrškom za prikaz u boji, a  rezolucija  je 240 x 120 piksela. Iznad zaslona je  2.5D staklo, blago zakrivljeno na bočnim stranama, s oleofobnim premazom.  Zaslon je za 39,9 % veći u odnosu na prošlogodišnji model  i  svjetliji, što će mu omogućiti da ostane bolje čitljiv  na suncu.

Mi Band 4 : Huangshan No.1, NFC, baterija  

Srce je čipset  Huangshan No.1. Ovaj procesor je baziran na RISC-V arhitekturi što ga čini 38% energetski učinkovitijim od ARM baziranih Cortex-M4 kolega.

Jedna verzija Mi Band 4 dolazi s NFC  opcijom za beskontaktne usluge plaćanja Mi Pay, dok druga nema ovaj modul.  Trajanje baterije na jednom punjenju  135 mAh baterije je do 20 dana za osnovnu verziju ili do 15 dana za NFC verziju.  Punjenje traje manje od pola sata, a  u paketu je uključen i poseban punjač, tako da ne morate ništa kupiti.

Na razvoju je provedeno više od 9 mjeseci i to najviše na  softveru, kako bi  korisnicima   ponudila  što više različitih mogućnosti.   Tako se ovaj gadget može pohvaliti   značajkama koje nisu prisutne ni u jednom uređaju ovog tipa, osim samo u pametnim satovima, kao što  su modeli Samsung Galaxy Watch. Međutim,  cijena  ovih uređaja je znatno viša.

Mi Band 4  može pratiti  razne vrste vježbi, kao što su trčanje u zatvorenom,  na otvorenom,   biciklizam hodanje,    zna brojati korake, otkucaje srca,  pratiti kvalitetu sna itd.

Među mogućnostima je kontrola  reprodukcije glazbe (pokretanje, pauziranje, prebacivanje između glazbenih datoteka...) na zaslonu.  Ova cool funkcija svakako će zadovoljiti mlađe korisnike koji vole slušati glazbu u pokretu jer     više neće biti potrebno   izvući pametni telefon iz džepa ili ruksaka svaki put kada se želi    promijeniti glasnoća na spojenim slušalicama, ili odabrati neku drugu glazbu.

Još jedna inovacija četvrte generacije narukvice je podrška glasovnog asistenta   Xiao AI,  koji se može koristiti za kontrolu Xiaomi pametnog doma, odnosno   sinkronizaciju s pametnim kućnim uređajima. Teško da će  na globalnoj razini biti korisna opcija, budući "razumije" samo Kineski.  Xiaomi obećava stalne nadogradnje firmvera kako bi se funkcionalnosti poboljšavale.

Mi Band 4 - početak prodaje i cijena

Početak prodaje Mi Band 4 u Kini zakazan je za 14. lipnja.  Što se tiče cijene,    model s NFC-om  košta  oko 230, 00 kn   (33 USD), a opcija bez NFC-a koštat će kupce oko 170,00 kn  (  25 USD).

Posebna verzija Mi Band 4 Avengers Limited Edition,  s jedinstvenim dizajnerskim elementima u stilu "Avengers", prilagođenog brojčanika i metalnom kopčom ima cijenu  oko 350,00 kn   (51 USD).

Kao i svi  ostali Xiaomi proizvodi,   očekuje se  dostupnost za kupnju na međunarodnom tržište za 1 –3 mjeseca. Naravno, s višim cijenama nego u Kini.


Reci što misliš!