Sci-Tech

foto objektivi

Sony zna kako se brinuti o profesionalnim fotografima: evo novog super-telefoto 600mm F4 G Master Prime objektiva

Sony zna kako se brinuti o profesionalnim fotografima: evo novog super-telefoto 600mm F4 G Master Prime objektiva

Sony je objavio je još jedan dodatak svojoj liniji objektiva G Master serije, novi FE 600mm F4 GM OSS super-telefoto objektiv (model SEL600F40GM). Košta cijelo bogatstvo i posebno je namijenjen snimanju sportskih događanja i divljih životinja.

Uz OS 600mm F4 GM OSS i FE 200-600mm F5.6-6.3G OSS, Sony proširuje  ponudu    s FE 600mm F4 GM OSS super-telefoto objektivom za   full-frame kamere bez zrcala, koje su spojene na APS-C Alpha.

Lagan, uravnotežen dizajn

S masom od samo 3040 grama, novi super-telefoto prime objektiv je najlakši u svojoj klasi, omogućujući nivo prenosivosti i manevriranja koji nikada ranije nije postignut u objektivu te klase. Zasnovan na tehnologiji priznatog FE 400mm F2.8 GM OSS objektiva, lagani dizajn novog objektiva od 600 mm postignut je korištenjem tri fluoritna elementa, s manjim brojem elemenata raspoređenih na prednjem djelu barela. Magnezijska legura se također koristi kroz objektiv kako bi se smanjila težina i masa.

Kao i prethodni model FE 400mm F2.8 GM OSS, novi objektiv od 600 mm karakterizira dizajn objektiva koji nema težak prednji dio, smanjujući tako inerciju koja se opire rotaciji, što omogućava brže, preciznije pomicanje prilikom ručnog snimanja ili uz pomoć monopoda.

Brz, precizan i tih autofokus

Kako bi najbolje iskoristili prednost visoko razvijenih autofokusnih sustava najnovijih Sony E-mount fotoaparata punog formata, novi FE 600mm F4 GM OSS objektiv posjeduje dva XD (ekstremno dinamična) linearna motora, koji pokreću fokus grupu objektiva kako bi osigurali brz, precizan autofokus i pouzdano praćenje subjekta. Ove motore podržavaju posebno razvijeni algoritmi kretanja kako bi se minimizirao zaostatak i nestabilnost i kako bi se kontrolirala razina buke, što rezultira izuzetno brzim, preciznim i tihim performansama autofokusa, omogućavajući objektivu da s lakoćom snimi dinamične, brze sportaše ili divlje životinje.

Super G Master kvaliteta fotografije i bokeh efekat

Kao član   Sony serije G Master objektiva, ovaj novi super-telefoto objektiv velike blende karakterizira nevjerojatna razina kvalitete fotografije i detalja, s izvanrednim kontrastom i rezolucijom koja se zadržava i na samim kutovima fotografije. Poseban optički dizajn uključuje veliki XA (ekstremno asferični) i ED (ektra-niska disperzija) element koji efikasno suzbija sve uobičajene telefoto aberacije objektiva, plus tri fluoritna elementa koji pomažu da se smanji kromatska aberacija i potisne razlivanje boja. Najnovije tehnologije tvrtke Sony za simulaciju bokeh efekta i XA element koriste se također za kontrolu sfernih aberacija i pomažu u postizanju izuzetnog bokeh efekta.

Objektiv ima i mehanizam kružnog otvora blende s 11 segmenata koji doprinosi visokoj kvaliteti bokeh efekta na fotografijama i premazan je originalnim Sony Nano AR premazom koji suzbija sve neželjene odsjaje i bljeskove.

Novi FE 600mm F4 GM OSS objektiv je kompatibilan sa Sony 1.4x i 2.0x E-mount telekonverterima, stvarajući izvanredne performanse fotografije na produženim žižnim daljinama zadržavajući brze i precizne AF performanse.

Izdržljivost, pouzdanost i kontrola

Kako bi izdržao teške uvjete fotografiranja sportskih događaja ili divljih životinja, novi Sony objektiv FE 600mm F4 GM OSS napravljen je od izdržljive legure magnezija i jakog, ali laganog oklopa od ugljičnih vlakana. Objektiv je također otporan na prašinu i vlagu, i njegov prednji element je premazan fluorom kako bi odolio prljavštini i otiscima prstiju.

Također, prisutan je i veliki broj tvrdih kontrola na objektivu, uključujući dugmiće za prilagođavanje zadržavanja fokusa na četiri različita mjesta na barelu, koji mogu biti programirani za kontrolu karakteristika, ako je to potrebno. Postoji i Full-Time DMF prekidač koji odmah aktivira ručni fokus u bilo kojoj točki i prsten za fokusiranje koji karakterizira Linear Response MF za fin, responzivan ručni fokus.

Dodatno, novi objektiv posjeduje ugrađenu optičku stabilizaciju za dinamičku aktivnost i tri različita režimska podešavanja, uključujući i režim Mode 3 s naprednim algoritmom koji osigurava lakše kadriranje dok prati subjekte u pokretu. Novi model karakterizira funkcionalni prsten s mogućnošću odabira Preset i Function podešavanja, kao i slot za filtriranje koji podržava ø 40.5mm ND i druge tipove filtera, kao i opcionalni VF-DCPL1 Drop-in kružni polarizacijski filter. VF-DCPL1 filter može se može rotirati kako bi se postigla željena polarizacija u objektivu.

Cijena i dostupnost

Novi FE 600mm F4 GM OSS objektivi biti će dostupni u Europi od kolovoza 2019. godine, po cijeni od oko 14.000 eura.


Reci što misliš!